От х:

Днес в x:

Фондацията на Горбачов предлага план за нова перестройка

За поемането на Русия по устойчив път на развитие е нужно възраждане на демократичните институции и политическата конкуренция, прекратяване на прекалената централизация на властта и отказ от конфронтацията със Запада. Това са препоръките, съдържащи се в доклада "Ценностите на перестройката в контекста на съвременна Русия", изготвен от фондация "Горбачов" и Комитета за граждански инициативи. Текстът ще бъде представен днес по повод 30-та годишнина от началото на демократичните промени в бившия СССР, съобщи агенция "Интерфакс".

Перестройката е "незавършена революция", казват още авторите. Те смятат, че една от главните предпоставки за реформите през пролетта на 1985г. е било преосмислянето на функциите на властта като средство, а не като някаква сакрална цел. Затова сред успехите, изброени от фондацията, са "институционализацията на изборите като демократична ценност, инструмент за формиране на властта и смяната ѝ чрез свободно волеизявление на гражданите".

Сред неуспехите са изброени гражданският конфликт от 1993 г., когато президентът Борис Елцин изпраща танкове срещу парламента, войната в Чечения и произволът на криминалните среди. В комбинация с разочарованието от икономическите реформи след фалита на Русия през август 1998 г. всичко това е "засилило желанието на обществото за завръщане към авторитарна държава и желязна ръка, въвеждаща ред в страната".

От Международната фондация за социално-икономически и политологични изследвания, както е пълното име на фондацията, смятат, че през последните 15 години в Русия се възраждат елементи на "мъртвата" съветска политическа система, окончателно са спрени реформите в името на стабилност, предполагаща контролният пакет на властта и собствеността да е концентриран в ръцете на новата управляваща прослойка".

Резултатът е дискредитиране в очите на населението на институтите на демокрацията, разчитане изключително на приходи от износ на суровини, което спъва развитието на икономиката, и свръхцентрализация на държавните ресурси и власт. Политическата конкуренция е на практика ликвидирана, а всички по-значими медии са преминали под контрола на държавата, продължават авторите. Накрая, Русия и Западът наближават опасна граница на противопоставяне, нова студена война и ескалация на международните конфликти.

След тази критика на режима на Владимир Путин авторите предупреждават, че при сегашните тенденции "в епохата на глобализацията Русия ще бъде обречена на хронично изоставане" и предстои "дълбока дестабилизация на системата".

Авторите призовават страната да се върне към ценностите на перестройката, за да се възстанови и "изгубената демократична алтернатива в Русия". Те смятат, че е неизбежно извършването на дълбоки демократични реформи и посочват най-наложителните от тях: свободни избори, федерализация, правова държава, социална демокрация и самоорганизиране на обществото.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ня
    няма смисал
    0 0
    15:20, 28 май 2015
    Хах тоя предател ко пртедлага пак
  • 2
    Хи
    хитлер
    2 0
    21:40, 28 май 2015
    Тая гад пършива трябва да я одерат жива, кожата й да я напълнят със слама и чучелото да го заковат пред него ,за да се гледа как умира бавно белким плати малка част от греха ,дето помогна на американците да омърсят целия свят! Путин трябва да го ликвидира веднага!
  • 3
    Ба
    БАЙ УЙ
    1 0
    23:55, 28 май 2015
    Хубав човек,но чифут.а най добрия чифут е оня,който излиза през комина.
Последни новини