От х:

Днес в x:

13 °C

Фондацията на Горбачов предлага план за нова перестройка

За поемането на Русия по устойчив път на развитие е нужно възраждане на демократичните институции и политическата конкуренция, прекратяване на прекалената централизация на властта и отказ от конфронтацията със Запада. Това са препоръките, съдържащи се в доклада "Ценностите на перестройката в контекста на съвременна Русия", изготвен от фондация "Горбачов" и Комитета за граждански инициативи. Текстът ще бъде представен днес по повод 30-та годишнина от началото на демократичните промени в бившия СССР, съобщи агенция "Интерфакс".

Перестройката е "незавършена революция", казват още авторите. Те смятат, че една от главните предпоставки за реформите през пролетта на 1985г. е било преосмислянето на функциите на властта като средство, а не като някаква сакрална цел. Затова сред успехите, изброени от фондацията, са "институционализацията на изборите като демократична ценност, инструмент за формиране на властта и смяната ѝ чрез свободно волеизявление на гражданите".

Сред неуспехите са изброени гражданският конфликт от 1993 г., когато президентът Борис Елцин изпраща танкове срещу парламента, войната в Чечения и произволът на криминалните среди. В комбинация с разочарованието от икономическите реформи след фалита на Русия през август 1998 г. всичко това е "засилило желанието на обществото за завръщане към авторитарна държава и желязна ръка, въвеждаща ред в страната".

От Международната фондация за социално-икономически и политологични изследвания, както е пълното име на фондацията, смятат, че през последните 15 години в Русия се възраждат елементи на "мъртвата" съветска политическа система, окончателно са спрени реформите в името на стабилност, предполагаща контролният пакет на властта и собствеността да е концентриран в ръцете на новата управляваща прослойка".

Резултатът е дискредитиране в очите на населението на институтите на демокрацията, разчитане изключително на приходи от износ на суровини, което спъва развитието на икономиката, и свръхцентрализация на държавните ресурси и власт. Политическата конкуренция е на практика ликвидирана, а всички по-значими медии са преминали под контрола на държавата, продължават авторите. Накрая, Русия и Западът наближават опасна граница на противопоставяне, нова студена война и ескалация на международните конфликти.

След тази критика на режима на Владимир Путин авторите предупреждават, че при сегашните тенденции "в епохата на глобализацията Русия ще бъде обречена на хронично изоставане" и предстои "дълбока дестабилизация на системата".

Авторите призовават страната да се върне към ценностите на перестройката, за да се възстанови и "изгубената демократична алтернатива в Русия". Те смятат, че е неизбежно извършването на дълбоки демократични реформи и посочват най-наложителните от тях: свободни избори, федерализация, правова държава, социална демокрация и самоорганизиране на обществото.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ня
  няма смисал
  0 0
  15:20, 28 май 2015
  Хах тоя предател ко пртедлага пак
 • 2
  Хи
  хитлер
  2 0
  21:40, 28 май 2015
  Тая гад пършива трябва да я одерат жива, кожата й да я напълнят със слама и чучелото да го заковат пред него ,за да се гледа как умира бавно белким плати малка част от греха ,дето помогна на американците да омърсят целия свят! Путин трябва да го ликвидира веднага!
 • 3
  Ба
  БАЙ УЙ
  1 0
  23:55, 28 май 2015
  Хубав човек,но чифут.а най добрия чифут е оня,който излиза през комина.

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини