От х:

Днес в x:

Фондация на ДПС с над 5000 наблюдатели за вота

Фондацията "Младежка толерантност", споделяща един и същ адрес в София с ДПС, вече е регистрирала над 5500 наблюдатели за евроизборите на 25 май, показа справка на "Труд". Председател на фондацията е Икмал Джомова - кадър на младежката структура на партията, а сега глас на екоминистерството.
"Това е абсолютен рекорд на регистрация на наблюдатели от една организация", казаха изборни надзорници. На предишни избори максимумът от една фондация е бил около 150 души.
По време на дискусиите в ЦИК против масовото регистриране на хора от фондацията бе говорителят Цветозар Томов. По думите му трябва да се прекрати възможността партиите да регистрират хора от "дъщерни фондации" като независими наблюдатели на вота. В Изборния кодекс обаче органичение няма.
"Спирачки" бяха сложени само за регистрация на застъпници - по 1 за партия в секция. За разлика от наблюдателите по закон, те получават възнаграждения от партиите или от независимите кандидати.
Наблюдателите имат достъп до целия изборен процес - от отпечатването и разнасянето на бюлетини до заседанията на изборните комисии. В изборния ден имат достъп до секциите, до броенето на резултатите и протоколите от вота.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини