От х:

Днес в x:

Нов ред в МВР - кариера без конкурси, повече употреба на сила и извънщатни

НС гласува на второ четене текстове от новия закон за МВР. Полицаите няма да могат да израстват в кариерата чрез конкурс. Нещатни сътрудници ще им помагат.

Според новия закон няма да има конкурс за кариерно израстване в МВР. В досегадействащия закон е записано, че заемането и на по-висока длъжност се предхожда от конкурс, предаде БТА.

Срещу този текст възразиха от ГЕРБ и поискаха да отпадне, но предложението не беше прието. Веселин Вучков ( ГЕРБ) коментира, че служителите на ДАНС не трябва да преминават без каквато и да е цедка в МВР.

Красимир Янков ( от Коалиция за България) обясни, че философията на новия закон е да няма конкурси при кариерно развитие. Занапред служителите от системата на МВР ще бъдат оценявани на база тяхната ежедневна работа, а няма да зависят от един конкурс, посочи той. "Ако имаше конкурсно начало, един пожарникар, физкултурник, щеше ли да стане главен секретар на МВР", попита колегата му Христо Монов.

Дейността на полицейските органи по противодействие и опазване на обществения ред ще може да бъде подпомагана от извънщатни сътрудници, според новия закон. Извънщатните сътрудници няма да имат правомощията на полицейски органи, а  изискванията, редът за вписването, техните функции и редът за  координация и ръководство на дейността им ще се определят с наредба на министъра на вътрешните работи, гласят приетите текстове. При осъществяването на своята дейност те ще се легитимират с карта.

В Закона за МВР изрично е записано, че на държавните служители се изплащат допълнителни възнаграждения за научна степен, за полагане на труд през нощта от 22,00 до 06,00 ч, за полагане на труд на официални празници и за времето на разположение.

Разширяват се и правомощията на полицаите за употреба на сила и помощни средства.

Депутатите гласуваха промените до късно вечерта на 8 май. По-рано през деня стана ясно, че главният секретар на МВР ще се назначава от правителството по  предложение на вътрешния министър за срок от 5 г., а не с указ на  президента, както е сега.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини