От х:

Днес в x:

Създадоха най-големия симулатор на урагани в света

Най-големият в света симулатор на урагани, който бе тържествено открит в университета в Маями, ще позволи на метеоролозите да прогнозират по-добре тропическите бури и урагани, съобщава БТА.

Тази машина за правене на ветрове и вълни, кръстена SUSTAIN, напомня гигантски аквариум. Тя е погълнала инвестиции на стойност 15 милиона долара, към които трябва да се добавят 47 милиона долара за сградата, в която се помещава. Машината е 6 пъти по-голяма в сравнение с други симулатори на ветрове и вълни, които досега са били построени.

Когато главният научен ръководител на съоръжението Брайън Хаус включи двигателя с мощност 1700 конски сили, се чува ръмжене и гребла започват да загребват съдържащите се в симулатора 144 000 литра вода. Синьозелени вълни се блъскат в стъклените стени на резервоара.

След това вълните постепенно стават все по-големи, докато ветровете достигнат силата на ураган от най-високата категория 5 и максимална скорост 251 км/ч. Малко по-късно се появяват капчици върху страничните стени на резервоара със стоманена рамка, който е дълъг 23 метра и широк 6 метра. Той напомня къща, в която се блъскат огромни вълни, за да се симулират щетите върху сгради по крайбрежие, връхлетяно от ураган.

"През последните 20 години прогнозите ни непрестанно се подобряват, с изключение на тези за силата на ураганите - отбеляза Хаус. - Това ще е ключов елемент в дейността на новия симулатор."

Най-яркият пример за ураган, който изненада метеоролозите, е Уилма през 2005 г. в Мексико. Интензитетът му мина от категория 2 в категория 5 за няколко часа. "Това наистина плаши метеоролозите и затруднява работата им", поясни ученият.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини