От х:

Днес в x:

НАТО оставя в Афганистан гражданска мисия

Външните министри на НАТО се договориха да оставят в Афганистан гражданска мисия с военен елемент, след като приключи операцията по обучение на местните сили.
Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от световните агенции и БТА.

"Днес се споразумяхме да запазим присъствие в Афганистан и след края на настоящата ни мисия. За разлика от сегашната ни мисия и бойната ни операция преди това, бъдещото ни присъствие ще се ръководи от цивилни, но ще има военен компонент", отбеляза Столтенберг.

По думите му НАТО ще продължи да оказва техническа и финансова помощ на въоръжените сили на Афганистан, като целта е да се дават съвети на афганистанските силови институции, за да могат да станат самодостатъчни. 

От експертите на Алианса е било поискано да изготвят по-подробен план до есента. 

"Отказалите се от насилието талибани, които са изразили подкрепа за конституцията, трябва да бъдат включени в политическия процес в Афганистан", заяви Столтенберг. 

Шефът на НАТО призна, че азиатската държава "все още остава опасна зона" и потвърди, че политическият процес в тази страна "трябва да се направлява и осъществява от самите афганистанци". 

В момента натовската мисия от инструктори и съветници в Афганистан е с численост около 12 500 души.

Външните министри определиха още, че от ключово значение за бъдещето на Афганистан е справянето с тежкото икономическо състояние, гарантиране върховенството на закона, борбата с корупцията и зачитане правата на жените. Наред с това бяха изразени опасения от навлизане на "Ислямска държава" в страната. 

Българският министър на външните работи Даниел Митов заяви, че единството на НАТО в този напрегнат момент е гаранция за стабилността и сигурността на държавите членки. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини