От х:

Днес в x:

Столтенберг: Никога няма да приемем анексирането на Крим

Той припомня, че Москва е отричала изпращането на свои войски при анексията на Крим, като е прехвърлила свои войници там без опознавателни знаци, а после е признала, че там е имало пряко участие на руската армия

 "Ние не се опитваме да изолираме Русия и е много важно да поддържаме пряк политически контакт", казва пред руския вестник "Новая газета" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

"Разбира се, нашите мнения по най-важните въпроси, включително и за Украйна, полярно се различават. Аз потвърдих позицията на НАТО, която се заключава в това, че ние не признаваме незаконната, нелегитимна анексия на Крим, и призовах Русия да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна. Аз отбелязах важността на предсказуемостта и прозрачността на всяка военна активност, включително и на ученията. Това е особено важно в днешната обстановка, защото и НАТО, и Русия засилиха военното присъствие по границите си", отбелязва шефът на НАТО.

Според Столтенберг, Минските споразумения са най-добрата възможна основа за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна по пътя на преговорите и посочва като едно от условията за изпълнението им Русия "да прекрати подкрепата си за сепаратистите". 

"Руски военни инструктори ги обучават, Русия ги снабдява с оръжие и бойно снаряжение, с техника, изпраща свои военни в контролираните от тях райони", казва Столтенберг.

Запитан има ли доказателства за тези твърдения, Столтенберг отговаря, че "доказателствата следват едно след друго, включително и данните от нашето разузнаване". 

Той припомня, че Москва е отричала изпращането на свои войски при анексията на Крим, като е прехвърлила свои войници там без опознавателни знаци, а после е признала, че там е имало пряко участие на руската армия.

"Разузнавателните служби на страните от НАТО публикуваха снимки, но всеки път Русия просто отричаше фактите, оспорваше истинността на снимката или съвпадението с конкретната местност. Ние имаме голям обем различна информация, доказващ военното присъствие на Русия в Източна Украйна. ... Може да не вярвате на нас, но интервюта със семейства, с войници има на открит достъп", казва Столтенберг.

На въпрос дали сътрудничеството между НАТО и Русия може да се възобнови след реализирането на Минските споразумение даже при запазване на статуквото в Крим, шефът на НАТО отговаря: "Да, ние настояваме за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на кризата в Източна Украйна, но това съвсем не означава, че сме готови да се съгласим с анексирането на Крим".

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пи
    Пита се
    4 0
    12:36, 27 май 2015
    A кои инструктори обучаваха майдановските фашизирани бандеровци, ултраси и снайперисти ? Танто за кукуриго на гърба на народите.......
  • 2
    Ja
    Jack Bauer
    4 0
    13:54, 27 май 2015
    А защо признахте отцепването на Косово бе? Тъпаци.
  • 3
    Ба
    БАЙ УЙ
    2 0
    21:29, 27 май 2015
    Къде е другия педерас оуен нали двамата вървяхте комплект.
Последни новини