От х:

Днес в x:

Правителството създава Съвет по антикорупционни политики

Правителството създава Национален съвет по антикорупционни политики, който ще е междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции. Постановлението на правителството е от осми май и е качено на сайта strategy.bg и е част от изпълнението на приетата през април нова антикорупционна стратегия.

Според нея трябва да бъде създаден и единен антикорупционен орган, който да обединява БОРКОР, звена от Сметната палата и Комисията за конфликт на интереси.

Националният съвет ще се ръководи от вицепремиер, определен с решение на Министерски съвет. Най-вероятно това ще е Меглена Кунева, за която в постановлението пише, че ще отговаря за изпълнението на постановлението. Съветът ще има и заместник - председател, който ще е министърът на правосъдието Христо Иванов. Освен това в координационния орган ще участват още представител на политическия кабинет на  вътрешния министър Румяна Бъчварова, някои от нейните заместници, както и заместник на Иванов. В състава ще се включат още заместник-министри на икономиката и финансите, представител на Висшия съдебен съвет и на инспектората към Министерски съвет.

Съветът ще заседава поне два пъти месечно, като извънредни заседания могат да се свикват "при наличие на важни обстоятелства от председателя по негова инициатива или по предложение на трима от членовете".  Необходимият кворум за провеждане на заседание е присъствието на половината от състава, а решенията се взимат с явно гласуване и с обикновено мнозинство.

По изключение отделен член на Съвета може да се представлява от упълномощен от него представител от съответната институция.  

Заседанията на Съвета ще са закрити, но постановлението предвижда обществото да бъде информирано за работата му чрез брифинги и съобщения.

Към Националния съвет  ще бъде създаден и Граждански съвет, в който ще влизат представители на неправителствени организации и бизнеса, чиято цел ще е да осъществяват граждански контрол върху изпълнението на антикорупционните политики. Те ще могат да дават и становища и да правят предложения .
Съставът от до девет души ще се определи със заповед на националния координатор - вицепремиерът Участието в съвета е на ротационен принцип на всеки 6 месеца.   

Основните функции на Националния съвет ще е да координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на корупцията; Той ще следи изпълнението на приетите документи и ще организира независими външни оценки на изпълнението им. Съветът ще може да  предлага на премиера да възлага проверки на Главния инспекторат към Министерския съвет.  

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини