От х:

Днес в x:

1 °C

Пет съвета как се пази банкова карта

Българите притежават 7.33 млн. банкови карти и всяка една от тях може да стане жертва на скиминг, интернет-измами и обикновени кражби, пише БТА в обзор за начините, по които клиентите на онлайн търговията могат да се предпазят от това да станат жертви на престъпления онлайн. 

Агенцията припомня, че според проучване, спонсорирано от софтуерната компания МакАфи (McAfee) в средата на годината, киберпрестъпленията струват на световната икономика около 445 млрд. щатски долара годишно, а загубите, свързани с лична информация, като откраднати данни за кредитни карти, се оценяват на 150 млрд. долара.

Скимирането всъщност е клониране или копиране на банкова карта. Скимиращите устройства са сравнително евтини - струват обикновено няколко десетки лева и се използват за кражба на данни от банковите карти, които са само с магнитна лента. Съвременните карти с чип са по-сложни за копиране, посочват експертите.

БТА обобщава съветите на специалисти от българската компания SkimProt за това как клиентите могат да запазят неприкосновени информацията и парите в банковите си карти.

1. Без записване на ПИН-кода на хартия или в устройство

Специалистите съветват веднага да се смени ПИН-кодът на новата банкова карта. "Не записвайте ПИН-кодът на листче, което да носите в портфейла си. Не го съхранявайте в телефона, на таблета или компютъра си. Всички електронни устройства са уязвими за хакери, които търсят именно подобна информация", посочват експертите. Според тях банковите карти не трябва да се носят в портфейла, но не и предлагат алтернатива къде точно да се носят.

2. Само на добре подбрани банкомати

Специалистите препоръчват да подбираме внимателно банкоматите, които ползваме. Те трябва да са на оживени и светли места, по възможност в затворени специални помещения. Добре е да избираме банкомати, при които вероятността да бъде поставено скимиращо устройство е по-малка и да ги оглеждаме за подозрителни части - например допълнителна клавиатура, с помощта на която крадците записват ПИН-кодовете.

3. За предпочитане не през wi-fi

Бъдете особено внимателни, ако пазарувате онлайн през мобилните си устройства, предупреждават още от SkimProt. Не използвайте отворени wi-fi-мрежи, които ви правят уязвими от хакерски атаки. Не запаметявайте паролите на сайтовете, от които пазарувате, както и избягвайте да използвате автоматичното съхранение на данни - например номер на кредитна или на дебитна карта.

4. През проверени сайтове
Използвайте само проверени сайтове за онлайн-пазаруване, съветват експертите.
Ако използвате услугите на сайт за първи път, задължително проверете надеждността му. Направете първата си поръчка с наложен платеж, за да се уверите в надеждността на сайта, препоръчват специалистите.

Част от банките у нас въведоха услуга, наречена 3D-сигурност на карта. Когато я използвате при пазаруване онлайн, освен стандартните данни, изисквани от търговците при плащания, е необходимо да въведете и собствена 3D-парола, посочват експертите.

5. Картата да е под око

Когато използвате картата си, за да пазарувате чрез ПОС-терминал, не бива да забравяте, че с данните ви може да злоупотреби и служителят, който ви обслужва. Не изпускайте картата си от поглед и ако имате възможност, самите вие я поставете в ПОС-терминала, препоръчват експертите.

Скимингът се превръща във все по-голям проблем както у нас, така и в чужбина. Загубите в България от този вид измама само за 2013 г. се равняват на 8 млн. лв., а за 2012 година - на 7,7 млн. лева, твърдят от Skim Prot. Фирмата е разработила стикер, предпазваш дебитните и кредитните карти от копиране и източване на парите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини