От х:

Днес в x:

0 °C

Инвитро и стволови клетки ще спасяват суданския бял носорог от изчезване

Историята за човешките взаимоотношения със суданския бял носорог е една от най-мрачните в историята на природозащитните организации през последните години. През 60-те в Централна Африка бяха останали 2 500 судански бели носорога. Бракониерството сведе броя им до идва 30 в края на 20-те век, а сега от вида са останали само два екземпляра.

Миналата седмица последният мъжки от вида бе приспан, зарази влошеното си здравословно състояние. Така на планетата останаха два женски судански бели носорога – вид, който някога наброяваше десетки хиляди на африканския континент. Тъжна история, чийто край изглежда наближава.

Но човешката изобретателност все още би могла да спаси вида от изчезване. Планът, включващ инвитро оплождане, стволови клетки и редакция на гени, би могъл да проправи пътя за спасяването на други застрашени животни, като суматранския носорог и яванския носорог.

“Човечеството доведе до ръба на оцеляването суданските бели носорози, заради рогата им. Наш дълг е да се опитаме да ги спасим, без значение колко трудна ще е тази задача”, казва природозащитникът Ян Стейскал.

Но проектът за спасяването на суданските бели носорози, в който участват учени от Германия, Италия, Кения и САЩ, е противоречив. Някои природозащитници смятат, че средствата, изразходвани за спасяването на вида, биха били по-полезни за намаляване на екологичните заплахи за други създания преди и те също да станат критично застрашени. Други експерти са на мнение, че подобен сложен подход към спасяването на видове би дало на учените неоправдано с нищо чувство на сигурност.

Ин витро плановете включват създаване на ембриони и имплантирането им в сурогатни майки от близък вид – незастрашения бял носорог, например.

“Разполагаме с няколко замразени проби сперма от судански бели носорози, обитавали зоопарковете в Европа. Искаме да използваме тези проби за оплождане на яйцеклетки от последните два женски судански бели носорога на планетата. Процесът може да започне по-късно през годината”, казва Стейскал.

Въпросът е спешен. Наджин и Фату, последните представители на вида си са възрастни и качеството на яйцеклетките им се влошава.

Нуждата да се бърза, обаче изправя учените пред нов проблем. Макар да е възможно да се създадат жизнеспособни ембриони, имплантирането им в сурогатни майки създава трудности. “Все още не сме се научили успешно да имплантираме ембриони на носорози в сурогатни майки, трябва да усъвършенстваме техниката, за да сме сигурни, че сме се възползвали по най-добрия начин от ембрионите”, обяснява Стейскал. В резултат, на учените може да им се наложи да замразят ембрионите и да ги съхранят докато прецизират техниката за инвитро оплождане.

В допълнение, учените обмислят да създадат ембирони със сперма от судански бели носорози и яйцеклетки от обикновени бели носорози. “Малките ще са хибриди, но с помощта на стандартни техники на кръстосване бихме могли да създадем популация, която в крайна сметка ще съдържа единствено гени на судански бял носорог”, казва професор Сезар Гали от Болонския университет.

Той е категоричен, че единственото което би могло да спаси вида са съвременни технологии с участието на стволови клетки. В този случай учените извличат клетки от замразена тъкан, които след това ще бъдат препрограмирани в стволови клетки, за да се превърнат в сперматозоиди или яйцеклетки. Видът може да бъде възкресен чрез извличане на кожни клетки от мъртви животни с цел създаване на напълно жизнеспособни ембриони. Тепърва, обаче, предстои разработването на подобна процедура.

Другите видове носорози се справят по-добре от суданския бял носорог. “В Кения популацията на черни носорози намаля от 20 000 на 350 в периода между 70-те и 90-те години, но броят им постепенно се увеличи, благодарение на борбата с бракониерите и сега достига близо 700”, казва Пол де Орнелас от зоологоческото общество в Лондон.

Още по-поразителна е историята на белия носорог. До края на 19-ти век, се смяташе, че той е изчезнал в резултат на лова. След това 30 представители на вида бяха открити в Южна Африка. Тя бяха включени в програма за размножаване и сега числеността им достига 20 000, което ги прави най-разпространения вид носорози в света.

Някои природозащитници твърдят, че историята на белия носорг и забележителното възстановяване на популацията демонстрират как средствата трябва да бъдат използвани за опазване, а не за финансиране на скъпи научни методи. Стейскал обаче не е съгласен: “Помислете само за парите във Висшата лига. За спасяването на създанията, които умишлено бяха преследвани, заради рогата им, ще е нужна една малка част от тези средства. Наш дълг е да ги върнем обратно”, казва той.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини