От х:

Днес в x:

Кандидатът на опозицията печели първия тур в Полша

Изненадващо кандидатът на полската опозиция Анджей Дуда получава според екзит пол най-много гласове на състоялия се вчера първи тур на президентските избори.
Представителят на на полската опозиционната партия "Право и справедливост" Анджей Дуда заяви, че на страната е нужен нов лидер, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.
 
Дуда печели 34,8 на сто от гласовете и на втория тур на24 май ще се състезава с досегашния президент Бронислав Коморовски, който изненадващо остава втори с 32,2 на сто от гласовете. 

Пънк-рок музикантът Павел Кукиз, независим кандидат, е трети с 20,3 на сто от гласовете, според прогнозните резултати, съобщени по телевизията.

Бронислав Коморовски заяви, че вярва в победата на втория тур.
"Чака ни тежка работа, остра борба, но съм уверен, че ни чака и победа", заяви Коморовски в ефира на местна телевизия, призовавайки съперника си на дебати по най-важните за Полша въпроси. 
 
"Ние ще победим. Вярвам, че победата ще бъде наша на втория тур", заяви на свой ред Дуда веднага след обявяването на прогнозните резултати. Той увери президента Бронислав Коморовски, че желае да участва в дебатите преди втория тур на изборите. 

Дуда обяви, че си поставя за цел "обновяването" на Полша в много области, включително здравеопазването, икономиката и образованието". 

За да стане това, "трябва да дойде нов държавен лидер", изтъкна кандидатът на опозицията, цитиран от Франс прес. 

Бившият полски премиер и лидер на "Право и справедливост" Ярослав Качински нарече "първа крачка към победата" резултатите от първия тур на изборите, съобщи ТАСС. 

"Ние трябва да използваме следващите две седмици, за да убедим избирателите, че е нужно да се смени стопанинът на този дворец", заяви Качински, застанал пред сградата на президенството.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини