От х:

Днес в x:

Съвременни достижения на земната архитектура

Калифорнийският институт по земна архитектура изглежда като извънземна структура спусната от космоса в едно от онези излезли като от калъп предградия на населените райони в югозападната част на пустинята Мохаве. Той се появява изведнъж със своята гама от екзотични кошеровидни кирпичени куполи зад телена ограда.

Ирано-америкнският архитект Надер Халили основал Института през 1991, той е създател на необикновената строителната техника. Неговата философия е, че всеки заслужава сигурен подслон като основно човешко право, че всеки трябва да може да си построи дом, а най-добрият начин за това е като се използват естествени строителни материали.

Като хуманитарист архитект и учител, Халил разработил кирпичена строителна техника включваща тръбна укрепена с пясъчни торби система, подсилена с бодлива тел, вар, цимент или асфалт от местни източници.
Жилищата могат да се използват временно или да бъдат допълнитено стабилизирани, хидроизолирани и завършени с мазилка, за да се ползват за постоянно. Произхождащи от Иран, структурите и строителните техники на Халили са вдъхновени от продължилото векове строителство с глина характерно за Близкия изток и Северна Африка. Халили също така е известен със своята строителна система Geltaftan Earth-and-Fire, позната още и като Керамичните Къщи. Халили е представил архитектурни си идеи на NASA като възможни лунни убежища и е получил награди за проектите си от Организацията на обединените нации.

Институтът е характерен със своите кирпичени арки, куполи, сводове и апсиди, като са използвани лесни за работа и евтини материали. Строителните техники лесно могат да бъдат усвоени от местните работници в рамките на няколко дни и да им осигурят допълнителни трудови умения. Куполните стрктури са не само красиви но и невероятно здрави , устойчиви на огън и силно изолиращи. Стурктурата от пясъчни торби е преминала строгите сеизмични строителните норми на Калифорния, което я прави сигурна и надеждна по време на земетресение. Стажанти и сътрудници на Института по земна архитектура са обучавали и надзиравали строежа на сгради от естествени материали на почти всеки континент.

Чудесен пример за земните архитектерни техники на Халили е Gunoot Eco Resort разположен на 30 км от неразвитата плажна ивица в отдалеченото рибарско село Shuwaimia в южен Оман. На този проект е била връчена първа награда на Световния архитектурен фистивал през 2012 в категорията "Проект на бъдещето"
Курортът се е доверил на кувейтския архитект Уалед Шалан за еко строежа базиран на строителните техники на Халили. Той използвал стари рибарски мрежи вместо традиционните и скъпи материали. Надеждите са, че природосъобразното строителство ще окуражи еко туристите да посетят мястото. Соларни технологии вградени в дизайна на инфраструктурата осигуряват електричество, топла вода и охлаждане, като намаляват с 30 до 40% общата консумация на енергия. За пода на интериора е бил използван местен камък.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини