От х:

Днес в x:

7 °C

Пазете децата! 5-годишно се натрови с белина, новородено се задуши с кърма

Трагедия сполетя 22-годишна майка

Деца, включително и невръстно бебе, пострадаха при моментни невнимания на техните родители. В случая с 10-дневно момченце от Кърджали, изходът е бил фатален. Малкият юнак не получил шанс да порасне, след като рано тази сутрин се задушил с кърмата на майка си. 22-годишната родителка накърмила синчето си в 6.30 сутринта, грижовно го изчакала да се оригне и да заспи. След това излязла от стаята за да стопли вода. Не съобразила обаче, че го оставила в кошарката по гръб. По някое време в съня си бебето повърнало, но храната не изтекла от устата, както би станало при странична поза на лежане, а се върнала в гърлото. Това довело до задушаване на безпомощното мъниче.

Телцето е било открито в 7 часа и две минути от самата майка, при завръщането си в стаята. Изпадналата в истерия 22-годишна жена подала незабавно сигнал до Бърза помощ, която дошла до периферния кърджалийски квартал за 7 минути. За съжаление само констатирала гибелта на бебето. За съжаление подобни неща още се случват при младите и неопитни родители или такива които са по-слабо образовани, коментираха потресени лекари. Въпреки заложените от природата добри намерения, понякога на майката липсва елементарна информация и няма кой да и я даде. Първото правило, която всяка майката научава от собствената си майка е детето да се поставя в кошарката странично след хранене, именно защото се очаква, че може да повърне. 22-годишната Н.И., за която това било първо раждане обаче не знаела това и нямало кой да и каже. Живеела в откъсната Махала на един километър от същинско Кърджали по пътя за близкото село Калинка.

5-годишно момченце от приемно семейство в димитровградското село Крепост за малко не последва съдбата на кърджалийското бебе. На 1-ви май по обяд, малкият Никола Николов надигнал шарена бутилка изхвърлена от майка му в кошчето за смет. Мислел че е сокче, а то се оказало силен почистващ препарат „Зебра“. Никола отпил 1-2 глътки и незабавно изпищял след като емулсията предназначена за почистване на силно замърсени метални повърхности прогорила устата му. За щастие на гърчещото на земята дете наблизо била 59 годишната му приемна майка Ана Илиева. Тя не загубила присъствие на духа. Незабавно накарала момчето да изплюе всичко, после бръкнала с пръст в гърлото му и предизвикала незабавно повръщане. Не спряла дотук обаче. Бързо намерила кола, с която закарил детето в Спешното в Хасково. Проблемът бил че майката не била сигурна какво точно е пил синът й, понеже до търкалящата се бутилка зебра имало и такава със силно отровния инсектицид Би-58. Той се счита за почти 100 % смъртоносен при прием от устата. Хасковските медици извършили стомашна промивка на детето, но преценили че евентуалните поражения са големи. Малкият пациент бил изпратен с линейка на Бърза помощ за Клиниката по Токсикология в Пловдив. Едва там се оказало, че вместо смъртоносната отрова, Никола бил погълнал почистващ препарат. Макар и определено неподходящ за пиене, Зебрата е многократно по-слабо токсична от алтернативата в лицето на Би 58. Благодарение на бързата реакция на майката пък нищо от химическата основа не стигнало до стомаха и хранопровода на детенцето-била засегната само устната кухина. Два дни след отпиването на белината, малкият Никола вече се храни сам и се очаква да бъде изписан по живо по здраво. За щастие на стресираната си втора майка.

Ана Илиева е вдовица, която е отгледала свои деца, а в момента помага в отглеждането на внучетата си близнаци. След смъртта на мъжа й се чувствала самотна и подала молба до социалните да отглежда сираче. През март миналата година и дали малкия Никола от дом в Стара Загора.
Наблюденията на социалните са че детето е отлично обгрижвано-нахранено изкъпано и облечено, ходи на детска градина. Незабавната проверка на местния отдел за Закрила на детето стигнала до заключение, че се касае за нещастно стечение на обстоятелствата, вместо за небрежност от страна на родителката.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини