От х:

Днес в x:

Заличават следите на голямо източване на НЗОК, смята ексшефът на болница "Св. Иван Рилски"

Когато една болница получи по-малко пари, означава, че българските граждани ще получат медицина с по-ниско качество от това, което са получавали преди.

Тази теза представи бившият шеф на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев в ефира на Нова телевизия. Припомняме, изненадващо Дечо Дечев беше отстранен със заподен на министъра на здравеопазването.Лекари и медицински персонал излизаха няколко дни на протести. Самият министър Москов обясни, че всеки, чиято позиция е против реформата, ще бде отстраняван.

Д-р Дечев посочи минусите на предлаганата от министъра на здравеопазване д-р Петър Москов реформа и по-специалнозаплащането на болничните дейности от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Ексшефът на "Св. Иван Рилски" използва момента и изрази учудване от своето отстраняване от длъжност при факта, че само преди четири месеца именно здравният министър е продължил без конкурс мандата му с още три години. 
"Междувременно някъде от два месеца министър Москов е започнал да търси кандидати за моето място", отбеляза д-р Дечев и предположи, че дразнител в неговото поведение са твърденията му за ефективността на методиката, по която ще се заплащат дейностите на болниците от НЗОК.

"Намаляването на финансирането на болниците води до влошаване на медицинския резултат на тези болници", убеден е д-р Дечев. Според него голям пропуск в реформата на здравното министерство е предложената методика за заплащане на болниците, която е на база на финансирането от предходната 2014-та година.

"На всички лечебни заведения, които са били участници на пазара през 2014-та година, им се понижава заплащането на дейността с между 5-8%", припомни принципа ексшефът на "Св. Иван Рилски". Той обаче сигнализира, че старото ръководство на НЗОК умишлено е криело плащаните пари на болниците.

Въпреки това обаче в края на годината се е видяло, че има голям преразход в някои лечебни заведения, който е с между 100 и 600% отгоре
"Тези проценти трябва да предизвикат анализ и проверка на резултатите", отсече д-р Дечо Дечев и предупреди, че приемането на дейността за 2014-та година като база за 2015-та година узаконява кражбите от НЗОК.

"Тази методика заличава следите на едно голямо източване от Здравната каса. Не може да има преразход от 100 млн. лева в областта на болничната помощ и това да не предизвика проверка преди да се въведе новата методика", коментира още той.

Критикуваната от него методика на здравното министерствоще попречи на българите сами да избират болницата, в която да се лекуват, стана известно още от думите на д-р Дечев. "Ти забраняваш изконно право на човека да избере лечебното заведение, където иска да отиде и да се лекува", повтори още бившият директор на "Св. Иван Рилски".

Д-р Дечо Дечев даде отрицателна оценка и на друга подготвяна мярка, а именно т. нар. четци в болниците, които ще регистрират постъпилите в болниците българи само с личната им карта. "Ролята на тези четци е нулева, защото те освен оригинали на лични карти, могат да разчитат и копия", обясни притесненията си д-р Дечев. "Д-р Москов имаше шанса да спре тези престъпления", заключи той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини