От х:

Днес в x:

Топим се като сняг, Хасково втори по детска смъртност в страната

Не стига че Хасково ражда малко, ами и детската смъртност е ужасяващо висока

Хасковлии са на път да влязат в червената книга на изчезващите видове. Населението на областта се топи като мартенски сняг, а по отрицателен естествен прираст на населението сме №1 в Югоизточна България. Контрастът е особено видим на фона на съседите и техните съседи. Хасково е с минус 8 промила прираст на населението, а Кърджали е с -2.6. Сливен с -2.5, Пловдив -4.3, дори  традиционно обезлюдяващият Смолян е по-добре от нас с -7.6 промила. По-зле от Хасково са само региони от Западна и Северозападна България, особено близките до София. Именно столицата е най-голям консуматор на миграционните процеси в България, като за миналата година е глътнала близо 50 хиляди от всички 94 520 души в страната, които са сменили местожителството си. Най-много столичани в повече пращат от Перник, Кюстендил, Враца, Ловеч, Монтана, Видин, където отрицателния прираст е от минус 11.2 /Перник/, -15.2 промила /Видин/. Средно за страната отрицателният прираст е 5.7‰ .

В споменатите области главната причина за намаляване на населението може да е миграция, но в Хасково има и висока смъртност. Ненапразно единственото общинско предприятие на печалба за отминалата 2014-та година е „Обреден дом“ Хасково. Чисто счетоводно има и още едно - бившият Туб диспансер, но неговите 6 хиляди печалба годишно направо бледнеят пред 545 000 лв., регистрирани на плюс от Погребалното. По-страшното обаче е, че в тази чудовищна смъртност голям дял има детската. По този показател Хасково е сред абсолютните лидери в страната. Пред нас е само Сливен с 15.4‰, като обяснението за града на Сините камъни е огромната ромска общност, която, както навсякъде в страната, живее в почти пълен разрез със здравните норми. В Хасково на теория няма толкова цигани, но смъртността е съпоставима - 12.1 промила. Ако въобще може да бъде някакво утешение, цели 17 области са с детска смъртност над средната за страната. Тя се измерва спрямо починалите деца на възраст до 1 година. В страната те са 517 за 2014-та. Най-малко бебета умират в областите Габрово и Смолян, съответно 1.3 и 2.7 промила.

Най-любопитното в този статистически водопад идва от съпоставката на числата за емиграцията и имиграцията. Ако се вярва на НСИ, България не губи кой знае колко хора от емиграция в чужбина. За 2014 година към странство са поели 28 727 души, като 55 % от тях са в златната възраст от 20 до 39 години. Голям е броят и на заминаващите деца - цели 12.6 % от емигрантите са лица под 19 години. Специално хасковлии отиват главно към Германия, Англия и Испания.

В същото време обаче статистиците успокояват, че в страната ни се влива ударен имигрантски поток, почти равен на емигрантския - 26 616. Сиреч загубили сме най-много 2 хиляди души, защото идващите били “български граждани, завърнали се в страната“. Това е повече от съмнително твърдение, защото главните дестинации, от които идват пришълците, са Турция 26.5 % и Сирия 22.6 %. Там има толкова българи, че направо се прескачат. Третият донор на население отвън е Руската федерация откъдето прииждат 15.2 % от имигрантите.

 

Г. Христов

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини