От х:

Днес в x:

6 °C

Топим се като сняг, Хасково втори по детска смъртност в страната

Не стига че Хасково ражда малко, ами и детската смъртност е ужасяващо висока

Хасковлии са на път да влязат в червената книга на изчезващите видове. Населението на областта се топи като мартенски сняг, а по отрицателен естествен прираст на населението сме №1 в Югоизточна България. Контрастът е особено видим на фона на съседите и техните съседи. Хасково е с минус 8 промила прираст на населението, а Кърджали е с -2.6. Сливен с -2.5, Пловдив -4.3, дори  традиционно обезлюдяващият Смолян е по-добре от нас с -7.6 промила. По-зле от Хасково са само региони от Западна и Северозападна България, особено близките до София. Именно столицата е най-голям консуматор на миграционните процеси в България, като за миналата година е глътнала близо 50 хиляди от всички 94 520 души в страната, които са сменили местожителството си. Най-много столичани в повече пращат от Перник, Кюстендил, Враца, Ловеч, Монтана, Видин, където отрицателния прираст е от минус 11.2 /Перник/, -15.2 промила /Видин/. Средно за страната отрицателният прираст е 5.7‰ .

В споменатите области главната причина за намаляване на населението може да е миграция, но в Хасково има и висока смъртност. Ненапразно единственото общинско предприятие на печалба за отминалата 2014-та година е „Обреден дом“ Хасково. Чисто счетоводно има и още едно - бившият Туб диспансер, но неговите 6 хиляди печалба годишно направо бледнеят пред 545 000 лв., регистрирани на плюс от Погребалното. По-страшното обаче е, че в тази чудовищна смъртност голям дял има детската. По този показател Хасково е сред абсолютните лидери в страната. Пред нас е само Сливен с 15.4‰, като обяснението за града на Сините камъни е огромната ромска общност, която, както навсякъде в страната, живее в почти пълен разрез със здравните норми. В Хасково на теория няма толкова цигани, но смъртността е съпоставима - 12.1 промила. Ако въобще може да бъде някакво утешение, цели 17 области са с детска смъртност над средната за страната. Тя се измерва спрямо починалите деца на възраст до 1 година. В страната те са 517 за 2014-та. Най-малко бебета умират в областите Габрово и Смолян, съответно 1.3 и 2.7 промила.

Най-любопитното в този статистически водопад идва от съпоставката на числата за емиграцията и имиграцията. Ако се вярва на НСИ, България не губи кой знае колко хора от емиграция в чужбина. За 2014 година към странство са поели 28 727 души, като 55 % от тях са в златната възраст от 20 до 39 години. Голям е броят и на заминаващите деца - цели 12.6 % от емигрантите са лица под 19 години. Специално хасковлии отиват главно към Германия, Англия и Испания.

В същото време обаче статистиците успокояват, че в страната ни се влива ударен имигрантски поток, почти равен на емигрантския - 26 616. Сиреч загубили сме най-много 2 хиляди души, защото идващите били “български граждани, завърнали се в страната“. Това е повече от съмнително твърдение, защото главните дестинации, от които идват пришълците, са Турция 26.5 % и Сирия 22.6 %. Там има толкова българи, че направо се прескачат. Третият донор на население отвън е Руската федерация откъдето прииждат 15.2 % от имигрантите.

 

Г. Христов

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини