От х:

Днес в x:

11 °C

Унгарският парламент прие законa за насърчаване на раждаемостта

Унгарският парламент прие вчера закона на Орбан, който ще насърчава раждаемостта, като дава  данъчни облекчения и безлихвени заеми за всяко ново на бебе в семейство с работещ родител и без крминални изяви.

Според мерките, заложени в закона и обявени от унгарския премиер Виктор Орбан през февруари, семейните двойки, в които жената е под 40 години, ще могат да получат безлихвен заем от 10 милиона форинта (около 31 600 евро).

За да ползват преференцията унгарските семейства, поне единият от съпрузите трябва да работи. Също така никой от тях не трябва да има досие в полицията или неплатени данъци.

След раждането на първо дете изплащането на заема се отлага с три години, а след второ се опрощава 1/3 от заема. При раждането на трето дете целият заем може да бъде опростен.

Но ако семейната двойка няма дете до пет години след взимането на парите, тя ще трябва да изплати лихвите към заема със задна дата.

Приемано на закона, подкрепен не само от партията на Орбан, но и от опозицията, е втората част от неговия план за повече унгарски бебета. Според него увеличилата се раждаемост в последните години в Унгария се дължи на успешните мерки в плана му досега.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини