От х:

Днес в x:

7 °C

Мила моя мамо

Haskovo.NET преставя: Жанета Матанова - журналист на свободна практика, по образование филолог и специалист по ранна детска педагогика и психология (0 месеца до 3 години). Владее английски, немски, испански и полски език. Майка на 2 деца. Родена и израснала в град Хасково

Започвам тази рубрика, защото от дълго време навсякъде по света битуват различни теории за отглеждането на децата, коя от коя по-обстойна, по-организирана и по-мотивирана във връзка с актуалното разбиране на съответното общество. Оказва се обаче, че много малко от тези схеми се оглеждат в истинските нужди на децата. В тях малките същества са обект, а не субект на изследването. Всеки иска да прави нещо с тях, да ги прави някакви, да им казва какво да правят, но не и да поиска да разбере кое и защо е присъщо на самите деца.

В най–добрия случай представата за разбиране в тези теории е: те децата са си така, но ние ще ги променим и ще ги научим да са като нас.

А защо?

Дали пък не е по-добре да ги разберем, придружим в израстването им, да им дадем инструменти за справяне с проблемите, без да ги пречупваме, превръщаме, наказваме с поведението си на висшестоящи, на които те трябва да се подчинят безропотно и да имитират след време.

Наскоро попаднах на две български поговорки, които ме накараха да започна този разговор, който няма да е кратък, нито лесен. „Научи го да мълчи, то само ще се научи да говори“ и „Дървото се превива, догдето е младо“. Сега за миг забравете всичко, на което са ви учили и са ви втълпявали от дете и прочетете тези две изречения, но си представете, че някой ви ги казва на вас. Е, как се почувствахте? Обидени, засегнати, унизени...

Винаги сме третирали децата като по-различни от нас същества, а те не са. Имат същите желания, същите мисли, макар и по-скромни, същата сетивност. Защо едно дете трябва да мълчи, ако на един възрастен не би му харесало да го прави. Защо едно дете трябва да бъде пречупено, ако един възрастен би попаднал в психиатрия с депресия, ако някой ежедневно се опитва да го пречупва. Защо едно дете трябва да иска да спи само, като ние цял живот се стремим да намерим някой да ни гушне. Защо едно дете трябва да иска да яде нещо смачкано с неясен цвят, а ние искаме да ядем храна от висшата кухня. Защо едно дете ще иска да играе на каквото ние му казваме и по начина, по който ние му казваме, ако на нас не ни харесва някой да определя интересите и хобитата ни. Защо, когато проявяваме жестове на любов към него, това задължително ще го разглези, а на нас ни е толкова приятно някой да ни обича и да ни го показва. Защо то трябва да споделя всичките си вещи с непознатите деца в парка, а ние не бихме си и помислили да дадем нещо свое на някой непознат. Защо да е лошо майка му да го гушка. Защо... Защо... Защо...

Всички тези въпроси имат своите отговори. И всеки един родител би нарушил всички правила, които му се налагат от какви ли не теории, стига да не е подложен на обществен натиск през цялото време.

„Децата идват без инструкции“ гласи друга поговорка.

Да, така е. И така и трябва да бъде. Трябва да се научим обратно да се доверяваме повече на инстинктите си, които не са нещо магично, а резултат от милиони години еволюция, позволила ни да оцелеем досега. Тази рубрика ще има точно тази цел.

Да разреши на родителите отново без страх да прекрачат всички странни правила от дебелите книги за отглеждане на деца.

Да им даде пълното право да се чувстват спокойни и щастливи с всичко, което правят за децата си.

Очаквайте в следващите издания теми като:

Как кърменето може да бъде лесно, безболезнено и приятно;
Защо децата не искат да стоят в количките;
Разглезват ли се децата ако спят до родителите си;
Захранване водено от бебето;
Вредно ли е нощното кърмене;
Има ли детско безсъние...

И много други.

Жанета Матанова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини