От х:

Днес в x:

18 °C

Канали на 1500 години разрешават водна криза

Лима ще използва древни 1500-годишни канали, изградени от цивилизацията Уари, за да разреши водната криза в страната.

Перу се справя с хронична сериозна водна криза, дължаща се на замърсени водни източници и промени в околната среда.

Сега водната компания Sedapal е разработила план за реконструкцията на древни каменни канали, построени от уарите - цивилизация живяла 500 години след новата ера, в опит да достави на населението чиста вода.

Гъстонаселените райони по крайбрежието на Тихия океан разчитат топенето на ледниците да компенсира липсата на тропически дъждове. Но ледниците отстъпват с бързи темпове, оставяйки големи площи без вода. Водната инфраструктура на Лима не е в състояние да се справи с проблема, а приватизацията, до която правителството прибягна, не се радва на одобрението на мнозинството перуанци.

Всичко това може да се промени, защото местната водна компания е решила да се обръне към древността, за да разреши злободневните проблеми.

Според New Scientist проучвания са доказали, че най-икономичният начин за справяне с проблема е да бъде възобновена системата от древни каменни канали, построена между 500 и 1000 години от новата ера, преди появата на инките.

Сега каналите са в неизправно състояние, но неправителствената компания Condesan твърди, че полагането на цимент ще направи съоръженията отново годни за експлоатация.

Планът е да бъдат възстновени 50 от древните канали, а пресметнатите разходи са 23 млн. долара. Според специалистите доставката на вода в Лима ще се увеличи с 26 млн. куб. метра и ще намали сегашния недостиг на вода през сухия сезон с 60%

Цивилизацията Уари, населявала Андите, е изградила сложно общество познато днес като първата перуанска империя. Столицата им Хуари била един от най-великите градове по това време. За тази цивилизация се знае много малко, тъй като не са останли никакви писмени източници. Въпреки това хиляди археологически разкопки хвърлят светлина върху живота им, както и върху факта, че са били страхотни специалисти по градско планиране.

Уарите са построили модерна система за съхранение на вода, при която водата от планините по време на дъждовния сезон се събира в канали. Каналите отвеждат водата на места, захранвани допълнително от планински потоци с цел да поддържат притока през сухия сезон.

Перу не е единствената държава обърнала се за помощ към дрвените технолии. Наскоро индиец спечели "Нобеловата награда за вода" след като успя да достави вода на над 1 000 индийски села благодарение на традиционни резервоари за дъждовна вода.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини