От х:

Днес в x:

Как да похвалите детето си, за да порасне щастливо, уверено и способно

Да хвалите детето си е важно, но също толкова важно е да го правите правилно. Изследване е доказало вредния ефект на общите хвалби в сравнение с поощренията за конкретни техни усилия или действия.

Предлагаме ви няколко съвета, за това как да стимулирате детето си, които ще го направят по-щастливо, уверено и способно.

1. Похвалете постъпката, не детето

Според изследване похвали, които касаят интелигентността по-скоро няма да мотивират детето, в сравнение с добрите думи относно усилията, които е положило. Да похвалите действията, вместо детето е все едно да кажете: "Страхотно си се подготвил за теста. Гордея се с теб"

2. Бъдете конкретни

Хвалбите ще бъдат оценени от детето по-добре, когато то усеща, че са истински. Може да посочите нещо създадено от детето, с което се гордеете. Например вместо да кажете: "Много красива рисунка" е по-доре да използвате: "Виж, какво хубаво куче си нарисувал"

3. Накарайте ги да почувстват удовлетворение от нещо, което са направили добре

Това ще накара децата да се чувстват горди от себе си и да не търсят отвън похвали, които да им вдъхват самоувереност. Когато са работили упорито върху нещо, без значение дали са се справили или не, подчертайте как това ги е накарало да се почувстват: "Толкова дълго работи върху тази рисунка и виж как добре се получи. Страхотно усещане е да видиш резултата от упорития труд, нали?"

4. Хвалете ги за усилията им дори и да не са успешни

Можете да обсъдите с тях какво да променят, за да подобрят резултата, как да усилят креативните си способности. Когато детето дълго е работило по даден проект и е вложило много усилия, но резултатът е бил назадоволителен може да кажете нещо от сорта: "Знам колко упорито работи, справи се страхотно. Защо мислиш, че не получи така както планираше? Какво според теб трябва да се промени?"

5. Когато видите, че правят нещо хубаво, признайте го, като им го повтаряте

Еднакво важно е да похвалите детето за добрите неща, които е направило и да попречите на лошите му навици или отношение. Признайте, когато е направило нещо хубаво и го повторете, за да разбере, че сте го забелязали. Ако детето ви си прибере играчките или неочаквано изхвърли боклука кажете: "О, прибрал си всичките си играчки! Благодаря". Добавете и някакъв физически контакт като потупване или прегръдка.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини