От х:

Днес в x:

Слабоумието няма да e пречка за брак

Никой вече няма да бъде поставян под запрещение, когато „поради слабоумие или душевна болест не може да се грижи са своите работи“. Вместо това пълнолетният, който „в резултат на интелектуално затруднение, психично разстройство или деменция изпитва сериозни затруднения да разбира естеството на своите решения и на последиците от тях при извършване на конкретни правни действия“, ще получава мерки за подкрепа, пише в проекта.

 Това е записано в нов Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, публикуван от Министерството на правосъдието. Проектът урежда нов статут на хората с интелектуални затруднения. С него се отменя Законът за лицата и семейство- то (ЗЛС), направени са и изменения в други близо 50 закона. Така в Семейния кодекс отnадат ограниченията за страдащите от „слабоумие или душевна болест“ да сключват брак. Записва се обаче, че лицата с интелектуални затруднения, психични разстройства или деменция, преди да сключат брак, трябва да получат „по подходящ начин предварително информация за последиците от гражданския брак, за отношенията между съпрузите, прекратяването на брака и родителските права и задължения“.

 Същата информация трябва да получи и партньорът, с когото предстои да се сключи брак, предвижда проектът. Премахва се и забраната за брак с човек, който „страда от болест, представляваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако той знае за тези болести“.

Хората с увреждания ще получават мерки за подкрепа по въпроси, засягащи имуществената им сфера, но не и при упражняването на личните им права. През юли 2014 г. Конституционният съд отхвърли протеста на омбудсмана Константин Пенчев срещу два текста от ЗЛС като силно дискриминиращи хората с проблеми. Тогава съдиите заявиха, че обявяването на двете оспорени разпоредби от ЗЛС за противоконституционни не е изход от проблема. Необходимо е, каза съдът, парламентът да приведе цялостното законодателство за хората с психически увреждания в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания.

 Новият законопроект е стъпил на конвенцията, пише в мотивите му. Понятия като „слабоумие“ и „душевна болест“ са отпаднали като терминология като неотговарящи на стандартите за съвременното общество, заявяват авторите на новия закон.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини