От х:

Днес в x:

Ресми Мурад: Трудностите правят хората по-сплотени

В Ардино се проведе заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия. На него беше направен анализ за дейността на Общинския кризисен щаб по време на стихийното бедствие, сполетяло територията на родопската община за времето от 7-ми до 21-ви март.
В заседанието взеха участие кметът Ресми Мурад, ръководителите на Районното полицейско управление в Ардино, Районната служба по Пожарна безопасност и защита на населението, ВИК, Пътно управление, представители на ЕВН, МБАЛ – Ардино и ДГС-Ардино. Присъстваха и кметовете и кметските наместници.
Кметът Ресми Мурад направи обстоен анализ за дейността на Кризисния щаб. Той даде положителна оценка за работата на Щаба и изказа благодарности към всички, които се включиха в преодоляването на последствията от стихията. „Ситуацията в нашата община беше най-тежка. Институциите работиха в извънредна ситуация. Привлечена бе допълнителна техника за отстраняване на последиците от падналия тежък сняг и дървесина по Републиканската и общинска пътна мрежа. Природата ни изправи пред тежко изпитание за всички нас, за което ни предупреди, че трябва да бъдем единни. Трудностите правят хората по-сплотени. Сега 2 месеца ще почистваме поразиите от бедствието, а за 2 години ще възстановяваме нанесените щети”, заяви Мурад.
Представителите на отделните териториални звена докладваха за трудностите, които са преживели и пропуските, които са направили по време на стихийния ад.
Набелязани бяха конкретни мерки за подобряване на координацията и взаимодействието с различните институции както на общинско, така и на областно ниво.
На заседанието Щабът направи предложения до Областния управител, и чрез него до Народното събрание и Министерския съвет за законадателни промени, за разширяване на сервутутните зони край общинските и републикански пътища и просеките на електрическите далекопроводи (извършване на санитарни сечи и засаждане с други подходяща растителност на тези зони); законодателни промени, задължаващи ЕРП-та за осигуряване на ел.захранване на абонатите си до 24 часа след прекъсване на захранването; законодателни промени, задължаващи мобилните оператори за непрекъсване на тяхното покритие на територията на страната и за по-пълноценно използване на оптичната телекомуникационна мрежа при бедствия и аварии.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини