От х:

Днес в x:

7 °C

Край със спасяване на закъсали, удавници, заключени, чакаме на Пловдив

Специалистите в спасяване ще стават редови пожарникари

До месец-два Гражданска защита окончателно ще отиде в историята, отделът в Хасково изцяло ще престане да съществува. Наличните му кадри вече минават 40-дневни курсове за преквалификация и ще стават пожарникари. Курсът се провежда във Варна, като към момента 2/3 от 21-те служители на хасковската ГЗ /настояща Аварийно-спасителна дейност/ са преминали обучение за разпъване на шланговете, в момента се учи последната и най-малка група. Когато процедурата завърши, звеното ще се влее в местната пожарна, като от защитниците се очаква да попълнят вакантните щатове при огнеборците. Техните редици бяха пробити от няколко вълни съкращения, в резултат на което дежурните смени се сведоха почти наполовина - от 16 на 7-8 човека. Служителите на гражданска защита обаче тепърва ще трябва да стажуват поне три месеца заедно с бойните групи, за да могат да им се доверяват като пълноценни пожарникари.

Проблемът е, че досега защитниците са специализирали съвсем друг вид дейности - рязане на дървета, търсене на удавници, вадене на закъсали коли, спасяване при химически аварии, помощ при наводнения и прочие заобикалящи ни гадости. „Едно от най-неприятните ни и несвойствени задължения, за което не можеха да вържат никой друг, бе да изнасяме покойници от домовете им. Случвало се е да стоят непогребани по 10-тина дни и след това гледката не е за хора със слаби нерви“, обясни хасковски защитник, пожелал да не бъде цитиран. Нещо повече, спасителите дори са участвали в погребения. Преди две години известен хасковски бизнесмен починал, но никой не могъл да го изнесе и погребе, защото тежал над 220 килограма. Наложило се да го взимат от моргата, но също и да го свалят с въжета в гроба.

Макар и често неглижирана, ГЗ е натоварвана с огромна дейност, с която същинската пожарна не се занимава, но която на книга й се води като задължение. В спецификацията на защитниците има дейности като измъкване на заключени хора, изваждането на извънгабаритни пациенти, защото носилките на линейките обикновено не издържат над 80-100 килограма, свалянето на котки от дървета и покриви, ловенето на змии. Това, с което са познати на най-много хора обаче, е измъкване на закъсали автомобили от снежни преспи или наводнени райони. Всичко това в момента ще мине на заден план, понеже няма как екипите на пожарната да бъдат пращани с тясноспециализираната си техника /за гасене/ на подобни несвойствени мероприятия. Част от техниката на ГЗ пък се изземва и прехвърля към отряда в Пловдив. Там ще бъде най-близкият до Хасково център на Аварийно-спасителна дейност. Такива ще останат само в най-големите градове - София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив и Монтана. Така на теория ако в Хасково някое дете се заключи вкъщи, трябва да чака пловдивчани да дойдат да го освободят. Същото важи и за 150 килограмов пациент с инфаркт, пък за беда точно те получават най-често инфаркти. От Пловдив ще се чака екип и за издирване на удавници, освен ако не се чакат водолази от Кърджали.

Реформата на сегашното правителство е последния пирон в ковчега на творението на Емел Етем. Министърката създаде през 2006-та министерство на бедствията, което щеше да е съвсем на място в бедствената зима на 2015-та година. То обаче бе закрито от първото правителство на Бойко Борисов, като ГЗ от самостоятелна единици стана отдел в пожарната. Сега и той отива в историята.

Г. Христов

Пожарната е пращана на всяка по-голяма криза породена от природни явления
Макар Гражданска защита да не съществува от 2009-та, колите им още са изписани по този начин
Търсенето на удавници ще се извършва от екип от Пловдив

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини