От х:

Днес в x:

У нас годишно се раждат около 100 деца със Синдром на Даун

Тежки лекарски присъди и страх у родителите са основна причина да се изоставят деца със Синдром на Даун. У нас годишно се раждат около 100 деца с този проблем, съобщиха от Сдружението на родителите на деца със Синдром на Даун. Днес, в Международния ден, посветен на хората, които носят в себе си генетична аномалия, от сдружението организират изложба под наслов: „Синдромът на любовта".

Софиянци и гости на столицата ще могат да разгледат галерията на открито на Моста на влюбените при Националния дворец на културата от 12,00 ч. днес.

„Когато се появи моята дъщеря преди пет години, беше много голяма драма в нашето семейство. Един от хората, които успяха да ме върнат на земята и да ми покажат верния път, беше моето тогава 13-годишно момче. То дойде при мен, прегърна ме, когато аз още ревях и не знаех на кой свят съм, и каза - мамо, няма да плачеш, защото аз влязох в google и прочетох, че тези хора са гениални, те рисуват, те пеят, те творят и моята сестричка ще бъде такава", разказа заместник-председателя на сдружението Тони Маринова.

Тя е категорична, че проблемът с обществените нагласи към хората със Синдром на Даун у нас не само че още стои на дневен ред, а е очеизбождащ.

„Само за две седмици бяхме разбрали за три изоставени дечица и то именно заради тежки лекарски присъди и заради уплахата на родителите. Изборът е на хората, те трябва да вземат своето решение, но това решение трябва да бъде взето въз основа на адекватна съвременна информация. Ако, разбира се, ти поднесеш информацията на един родител, че това дете я доживее до една година, я не, я проговори, я не, я те познава, я не, какъв е смисълът ти да го гледаш, ако научиш всичко това от хора в бели престилки, с академично образование. И ето, пъзелът е подреден. Което е парадокс, защото говорим за затваряне на тези домове, за извеждане на децата от тях, а в същото време изоставанията продължават и то с благословията на медицинските среди. И докато това се случва, аз лично, като кауза на живота ми, няма да спирам да правя някакви неща, да показвам, да променям, защото моето дете наистина ме накара да погледна света с други очи. Да, тя е различна, тя изисква много повече внимание, повече грижи, но тя дава невероятно много любов. Тя се събужда и заспива с усмивка", каза още Тони Маринова.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини