От х:

Днес в x:

Опасност свише ни дебне в петък

Най-доброто за наблюдаване скорошно затъмнение бе през 2011-та година, когато слънчевия диск бе закрит на 70 %

Слънцето може да се превърне в убиец на нашата ретина този петък при опит да бъде видяно с невъоръжено око, камо ли пък с някакви увеличителни уреди. По принцип защитния рефлекс на хората предотвратява зяпането на световното светило, още по-малко пък с бинокъл, но в петък ще има феномен - пълно слънчево затъмнение, което ще промени дневната светлината и може да изкуши доста да „видят“ какво става. Ако по-любопитните вдигнат и бинокъл, дори и уж защитен, ще си докарат беля и половина, като могат сериозно да увредят зрението си,  предупреждават от хасковската астрономическа обсерватория. Не помагат и най-скъпите слънчеви очила, каквато и рекламирана УВ-защита да имат. Единственият начин за безопасно наблюдение на слънчевия диск е чрез специален филтър, който да се постави пред оптиката. Този филтър обаче не е в свободна продажба и може да се достави само със специална поръчка от някоя от големите оптики.

Още повече, че слънцето в петък ще хапе, понеже няма да бъде напълно скрито от луната, а само наполовина. „Слънчевият диск ще бъде напълно закрит само на Фарьорските острови и около тях. В други райони от света ще се вижда частично, в България -до 50 %“ обясни ръководителката на астрономическата обсерватория към Младежки център Йоана Кокотанекова. Тя покани всички граждани да гледат с нейните астрономи феномена на поне две места в Хасково-покрива на Младежкия център до Зеленчуковия пазар и на площад Свобода. Разбира се при ясно време.

Слънчеви затъмнения има почти всяка година в различни точки на света, но обикновено се виждат като частични. В България пълно затъмнение със 100 % затулване на слънчевия диск става горе-долу на 80 години. Такова имаше през 2000 година, ще се случи пак живот и здраве през 2081-а.

Петъчното затъмнение ще се наблюдава най-ясно между 10.30 и 13 часа, като максималното закриване на слънцето се очаква да настъпи малко след 11 часа.

Пълно слънчево затъмнение се получава когато Земята, Слънцето и Луната застанат на една линия.

Г.Христов

Дори и така, трябва задължително да го гледаме през специално защитени уреди
Младежите ни канят да наблюдаваме феномена заедно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини