От х:

Днес в x:

9 °C

Опасност свише ни дебне в петък

Най-доброто за наблюдаване скорошно затъмнение бе през 2011-та година, когато слънчевия диск бе закрит на 70 %

Слънцето може да се превърне в убиец на нашата ретина този петък при опит да бъде видяно с невъоръжено око, камо ли пък с някакви увеличителни уреди. По принцип защитния рефлекс на хората предотвратява зяпането на световното светило, още по-малко пък с бинокъл, но в петък ще има феномен - пълно слънчево затъмнение, което ще промени дневната светлината и може да изкуши доста да „видят“ какво става. Ако по-любопитните вдигнат и бинокъл, дори и уж защитен, ще си докарат беля и половина, като могат сериозно да увредят зрението си,  предупреждават от хасковската астрономическа обсерватория. Не помагат и най-скъпите слънчеви очила, каквато и рекламирана УВ-защита да имат. Единственият начин за безопасно наблюдение на слънчевия диск е чрез специален филтър, който да се постави пред оптиката. Този филтър обаче не е в свободна продажба и може да се достави само със специална поръчка от някоя от големите оптики.

Още повече, че слънцето в петък ще хапе, понеже няма да бъде напълно скрито от луната, а само наполовина. „Слънчевият диск ще бъде напълно закрит само на Фарьорските острови и около тях. В други райони от света ще се вижда частично, в България -до 50 %“ обясни ръководителката на астрономическата обсерватория към Младежки център Йоана Кокотанекова. Тя покани всички граждани да гледат с нейните астрономи феномена на поне две места в Хасково-покрива на Младежкия център до Зеленчуковия пазар и на площад Свобода. Разбира се при ясно време.

Слънчеви затъмнения има почти всяка година в различни точки на света, но обикновено се виждат като частични. В България пълно затъмнение със 100 % затулване на слънчевия диск става горе-долу на 80 години. Такова имаше през 2000 година, ще се случи пак живот и здраве през 2081-а.

Петъчното затъмнение ще се наблюдава най-ясно между 10.30 и 13 часа, като максималното закриване на слънцето се очаква да настъпи малко след 11 часа.

Пълно слънчево затъмнение се получава когато Земята, Слънцето и Луната застанат на една линия.

Г.Христов

Дори и така, трябва задължително да го гледаме през специално защитени уреди
Младежите ни канят да наблюдаваме феномена заедно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини