От х:

Днес в x:

Най-плашещият петък в годината

Не липсват спортисти и обикновени хора, който смята 13-ти за свое късметлийско число

Петък, обикновено е обичан ден. Не и ако е 13-ти обаче, както е днес. Разбира се, този страх не завладява всички, но митът за проклетията на този ден е толкова силен, че имо дори дума, която описва страха от настъпването му - "параскаведекатриафобия". Преведено от гръцки, това буквално ще рече "страх от петък 13-ти".

Според д-р Доналд Доси е един от водещите експерти по фобии в САЩ, само в страната му страдащите от подобна фобия са между 17 и 21 милиона, а симптомите им варират от едва доловимо притеснение до панически страх. При някои хора това води до отмяна на ангажименти, дори пропускане на цял работен ден, посочва експертът.

Ако се вярва на последните проучвания, това суверие носи само на икономиката на САЩ загуби между 2.4 и 2.7 млрд. долара.

Тази масова психоза е причина в повечето американски небостъргачи да няма 13-и етаж, а в самолетите да липсва 13-и ред и 13-а писта на летищата. Множество хотели и болници например умишлено пропускат да сложат 13 като номер на стая. Във Флоренция пък между номерата 12 и 14 на жилищните сгради не се намира 13 (каква изненада!), а 12 и половина... за успокоение на обитателите им.

Суеверието обаче носи и пари - не само на психоаналитиците. Достатъчно е да посочим филмовата поредица "Петък 13-и", която има вече дванадесет части, като първата се появява в далечната 1980 г. Въпреки многото проучвания по темата все още няма яснота защо комбинацията "петък 13-и" предизвиква такъв страх. Исторически погледнато, отговорът може би се крие в това, че в петък, 13 октомври 1307 година френският крал Филип IV и папа Климент V започват наказателна акция срещу тамплиерите, след която стотици от тях биват изтезавани и изгорени на клада по обвинения за ерес.

Обяснението може да се крие и в нумерологията. Според тази наука 12 е цяло число. Месеците в годината са 12, толкова са и зодиакалните знаци. Боговете на Олимп са 12, а също и апостолите на Иисус. Надхвърляйки 12 с 1, числото става нестабилно, тъй като "преминава отвъд границите на целостта". Любителите на митологията пък залагат на хипотезата, че всичко идва от подлата постъпка на скандинавския бог на злото и огъня Локи. Според легендата той нахълтал неканен на празненство на боговете като 13-и гост и убил със стрела от имел бога на радостта Балдер, след което Земята потънала в мрак и траур.

Отговорът на загадката може да се търси и в древния Рим, където магьосниците също се събирали на групи от 12, като вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

Колкото до деня, препратката тук е по-скоро библейска, а именно – Христос е разпънат на кръста в петък. Според някои учени това е и денят, в който Ева е изкушила Адам със забранения плод. Но независимо къде точно е пресечната точка на истина и факт, следите навеждат към едно заключение... петъкът и числото 13 правят едно доста "некъсметлийско" цяло.

За сведение на страдащите от "параскаведекатриафобия" остава да отбележа, че тази година петък 13 ще имаме още два пъти - през март и ноември.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини