От х:

Днес в x:

Изобретиха летящ робот със зрение на пчела

За да стоят изправени живите същества се осланят на сетивата си. При хората балансът се поддържа, благодарение на съчетание на функциите на течности във вътрешното ухо, зрението и нещо, което се нарича проприоцепция – усещането на тялото къде в пространството се намира, пише CNET . Това е фино настроена система и като повечето биологични системи трудно може да бъде възпроизведена в роботи.

Вместо това, роботите използват устройство, наречено акселерометър. То разчита на силата на земната гравитация, за да информира машината, къде е центърът на Земята в сравнение със собствената й позиция. Благодарение на акселерометъра, летящите роботи са в състояние да се равняват по хоризонта, независимо колко неравен е теренът под тях, пише агенция "Фокус".

Въпреки доказателствата, че насекомите използват гравитацията, за да се ориентират, те всъщност разчитат в много голяма степен на зрението си. Точно тази тяхна способност е вдъхновила изследователите Фабиен Експер и Франк Руфиера от Марсилския университет да създадат вдъхновен от пчелите летящ робот. Той се нарича BeeRotor, тежи 80 грама, дълъг е 47 сантиметра и е свързан с кабел. Машината може да лети в тунел с неравни, движещи се стени, използвайки единствено оптични сензори.

За да възпроизведат начина, по който насекомите използват оптичния поток, учените са оборудвали BeeRotor с 24 фотодиоди, разположени в горната и долната част на очите му. С тях роботът засича контраста и движението на околната среда. Когато скоростта, с която обект от околната среда се движи от един към друг пиксел се увеличава, роботът определя, че или скоростта се увеличава, или разстоянието между него и обекта намалява.

Източник: http://www.novinar.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини