От х:

Днес в x:

МРРБ: Административната работа по "Южен поток" не е спирана

Към днешна дата Република България не е официално уведомена за прекратяването на проекта газопровод „Южен поток”. В този смисъл българската държава и в частност Министерството на регионалното развитие и благоустройството е длъжна да изпълнява своите задължения, съгласно българското законодателство. 

На министъра на регионалното развитие и благоустройството са законово вменени редица задължения – да разглежда и одобрява (подробни устройствени планове) ПУП-ве, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж. 

Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България. Това се обяснява в позиция, изпратена до медиите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

По силата на действащата нормативна уредба ресорният министър е задължен да възложи изготвянето на оценка за правото на строеж. Затова и вчера е била обявена обществена поръчка с предмет: „Изработване на методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица и оценка на правото на строеж върху морското дъно, необходими за реализацията на обект „Морски газопровод Южен поток – Български сектор“. 

Следващите стъпки в изпълнение на задълженията на Република България ще са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерския съвет. 

Същевременно от страна на проектната компания, отговорна за реализация на обекта, в МРРБ са депозирани заявления за предприемане на действия по продължаване на работата, а именно – предприемане на действия за уреждане на вещно-правните отношения върху засегнатите морско дъно и морски плаж. Към настоящия момент заявленията на проектната компания не са оттеглени и МРРБ няма правни основания да не предприема съответните действия. 

От позицията на МРРБ става ясно още, че административната работа по започналите процедури не е прекратена. За уреждане на вещноправните отношения между държавата и възложителя на обекта, по отношение на трасето, което засяга българското териториално море и вътрешните морски води, е необходимо да бъде учредено право на строеж върху морското дъно по реда на Закон за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р.България (ЗМПВВППРБ). 

Съгласно текста на чл. 52а, ал. 1 от ЗМПВВППРБ по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на съответния ресорен министър, въз основа на одобрен подробен устройствен план, с решение на Министерския съвет върху морското дъно и неговите недра в границите на вътрешните морски води и териториалното море може да се учреди право на строеж за изграждане или разширение на подводни линейни обекти на техническата инфраструктура. Съгласно ал. 3 на цитираната разпоредба, правото на строеж за изграждане на други подводни линейни обекти на техническата инфраструктура, се учредява възмездно в полза на инвеститор, като министърът на регионалното развитие и благоустройството възлага на независим оценител изготвянето на оценка на правото на строеж.


Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини