От х:

Днес в x:

Икономическа полиция разследва спорна поръчка на ЕСО

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е прекратил доста спорната поръчка за транспорт, монтаж и демонтаж на силови трансформатори с фирмата "Стройинженеринг – В". Това каза за "Капитал Daily" изпълнителният директор на оператора Иван Йотов, който беше назначен на поста в края на ноември. През август 2014 г. дружеството, което няма опит, беше избрано да извършва тази услуга, но при първия превоз стана инцидент, при който беше сериозно деформимиран чисто нов трансформатор на стойност около 1 млн. лв. По думите на Йотов в момента ръководството на ЕСО преговаря със застрахователи за възстановяване на сумата за ремонта на трансформатора.  

Контролни органи в действие 

Освен инцидента с деформирания трансформатор обществената поръчка е скандална и с начина, по който изпълнителят е бил избран. В момента процедурата се проверява от икономическа полиция, посочи Йотов. Както "Капитал Daily" писа, единственият критерии, на който избраната фирма е отговаряла, е предложената най-ниска цена от 19.5 хил. лв. на извършен транспорт в сравнение с останалите двама кандидати - "Централна енергоремонтна база" и " Енергоремонт – холдинг". Крайната цена на поръчката обаче не е обявена в регистъра на агенцията за обществени поръчки, но прогнозната стойност, посочена от ЕСО, е 400 хил. лв.

От годишния финансов отчет на избраната фирма за 2013 г., публикуван в Търговския регистър, се вижда, че тя не отговаря на изискването в поръчката да докаже оборот от 60 хил. лв., но въпреки това е класирана на първо място от оценителната комисия. На практика регистрираната в смолянското село Баните "Стройинженеринг -В" е с капитал от 10 лв. и приходи от 7 хил. лв. при реализирани разходи на същата стойност. Освен това "Стройинженеринг – В" няма опит за дейността, за която е избрана, какъвто се изисква. Фирмата също така няма и техническа възможност да се справи с транспорта и демонтажа на силови трансформатори, тежащи между 55 и 70 тона, тъй като не разполага с необходимата техника. Това ограничение не може да бъде избегнато и поради условието да не се ползват подизпълнители, въпреки че фирмата е направила такива запитвания към останалите два кандидата в поръчката.

Последствията

Впоследствие още при първия транспорт в края на октомври трансформаторът ONCAR тип TRP 50000 – 123/F, чиято цена според специалисти е между 800 хил. и 1 млн. лв., се подхлъзва при опита за натоварване и той е деформиран сериозно. Начинът и времето на извършването на транспорта също будят съмнения, тъй като според документи това е станало в 20.30 часа вечерта, когато е забранено да се превозват извънгабаритни товари.

В крайна сметка в момента ЕСО не разполага с фирма, която да извършва транспорта и демонтажа на силовите трансформатори, а нова процедура все още няма. Проблемът обаче не е в това, а във факта, че от ЕСО не са спазили собствените си изисквания и са допуснали фирма без опит и технически възможности да спечели процедурата.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини