От х:

Днес в x:

Хиновски: След либерализацията само уязвимите ще плащат евтин ток

Няма огромен риск за битовите потребители след въвеждането на либерализация на пазара на ток за бита. Ще има прекалкулиране, но разходите за домакинствата ще бъдат почти същите. На регулирания пазар всички получаваха евтина енергия. В бъдеще няма да бъде така. Има редица домакинства, които имат възможност да си плащат реалните цени, така че ще бъдат подпомагани само уязвимите. Това каза инж. Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум за "Твоят ден".

"Дружествата ще продават на борсови цени през търговци, като разликата, която плащаха за сметка на по-ниски разходи, ще бъде компенсирана от фонд за сигурност. Това е преходен процес, който трябва да бъде организиран много добре. Така ще се регулират приходите и разходите. Предстоят прием на дефиниции и нормативни документи, които не са почнали да се разработват. Те ще се подготвят през 2024 и 2025 г. Трябва да се направи регистрация на енергийно бедните, обществено обсъждане. По общини да се изготвят база данни кои домакинства отговарят на критериите", заяви той.

Според него България трябва да се готви за генерирането на нов микс от електроенергия. "Нови ядрени мощности, ВЕИ, както и хидроенергийни регулиращи мощност", смята Хиновски. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини