От х:

Днес в x:

Петьофи и Слънце първи поканиха Баба Марта

Децата на Слънце поканиха Баба Марта с песни и танци

Ученици от ОУ „Шандор Петьофи“ и сладури от ОДЗ Слънце бяха най-нетърпеливи да поканят Баба Марта да прогони вече студовете, и спретнаха мило тържество в нейна чест в сградата на забавачката. Макар и предсрочно всички участници бяха окичени с харизматичния червено-бял конец, който да пази от болести и дава сили. Мартеничките бяха ръчно изработени от 3-тите и четвърти класове на орфейското училище и лично завързани за ръчичките на мъниците. В ролята на Баба Марта бе ученичка от школото, нейни помощници бяха още 6 съученици, които имаха късмет да се измъкнат от часовете днес. Партньорството между градината и съседно разположеното ОУ е от години, като малки и големи взаимно се радват на посещенията си и се награждават с песни, танци и стихчета. В чест на добрата Баба децата от градината подготвиха богата програма, която толкова се хареса на самите тях че я повториха няколко пъти на бис. Глъчката във физкултурния салон продължи дълго след края на мероприятието и създаде наистина пролетно настроение във все още по февруарски студения ден.

Покрай забавното децата научиха и полезното-легендата за мартеничките, които са напълно автентичен български обичай. Според преданието разказано от учениците, навремето родоначалникът на Българската държава Хан Кубрат имал красива дъщеря, Хуба. След смъртта му 5-та синове не спазили бащината заръка и се пръснали по света. Затова българите били победени от хунския предводител Хан Ашина, а Хуба била взета в плен. Нейният брат Аспарух обаче я информирал чрез сокол, че намерил райско кътче на юг от Дунав, където ще засели българите. Хуба избягала водена от Сокола, но вражеска стрела ранила птицата и оцветила в червено бялата копринена нишка, която била вързана на крачето на сокола. Когато все пак благополучно пристигнали в България, Хан Аспарух започнал да къса конци от обагрената нишка и да ги връзва по ръцете на войниците си с думите: Да сме здрави, весели щастливи, да сме Българи..“

Към настоящият момент обичаят за връзване на мартеници е познат само в страни на Балканите - България, Румъния, Молдова,Албания,Гърция,Македония и Сърбия.

Като се има предвид че всички тези държави/с изключение на част от Гърция/ са били владени от България, с основание може да се твърди, че обичаят тръгва именно от тук. Иначе символизмът на червено-белия конец е познат от древността и то в отдалечени райони като Мала Азия и Месопотамия. Червеният цвят е бил Богинята майка, а белия нейния син Слънцето.

Г.Христов

Добрата старица ги награди с мартенички
За още по-голяма радост на мъниците
Делегацията от ОУ "Шандор Петьофи"

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини