От х:

Днес в x:

Петьофи и Слънце първи поканиха Баба Марта

Децата на Слънце поканиха Баба Марта с песни и танци

Ученици от ОУ „Шандор Петьофи“ и сладури от ОДЗ Слънце бяха най-нетърпеливи да поканят Баба Марта да прогони вече студовете, и спретнаха мило тържество в нейна чест в сградата на забавачката. Макар и предсрочно всички участници бяха окичени с харизматичния червено-бял конец, който да пази от болести и дава сили. Мартеничките бяха ръчно изработени от 3-тите и четвърти класове на орфейското училище и лично завързани за ръчичките на мъниците. В ролята на Баба Марта бе ученичка от школото, нейни помощници бяха още 6 съученици, които имаха късмет да се измъкнат от часовете днес. Партньорството между градината и съседно разположеното ОУ е от години, като малки и големи взаимно се радват на посещенията си и се награждават с песни, танци и стихчета. В чест на добрата Баба децата от градината подготвиха богата програма, която толкова се хареса на самите тях че я повториха няколко пъти на бис. Глъчката във физкултурния салон продължи дълго след края на мероприятието и създаде наистина пролетно настроение във все още по февруарски студения ден.

Покрай забавното децата научиха и полезното-легендата за мартеничките, които са напълно автентичен български обичай. Според преданието разказано от учениците, навремето родоначалникът на Българската държава Хан Кубрат имал красива дъщеря, Хуба. След смъртта му 5-та синове не спазили бащината заръка и се пръснали по света. Затова българите били победени от хунския предводител Хан Ашина, а Хуба била взета в плен. Нейният брат Аспарух обаче я информирал чрез сокол, че намерил райско кътче на юг от Дунав, където ще засели българите. Хуба избягала водена от Сокола, но вражеска стрела ранила птицата и оцветила в червено бялата копринена нишка, която била вързана на крачето на сокола. Когато все пак благополучно пристигнали в България, Хан Аспарух започнал да къса конци от обагрената нишка и да ги връзва по ръцете на войниците си с думите: Да сме здрави, весели щастливи, да сме Българи..“

Към настоящият момент обичаят за връзване на мартеници е познат само в страни на Балканите - България, Румъния, Молдова,Албания,Гърция,Македония и Сърбия.

Като се има предвид че всички тези държави/с изключение на част от Гърция/ са били владени от България, с основание може да се твърди, че обичаят тръгва именно от тук. Иначе символизмът на червено-белия конец е познат от древността и то в отдалечени райони като Мала Азия и Месопотамия. Червеният цвят е бил Богинята майка, а белия нейния син Слънцето.

Г.Христов

Добрата старица ги награди с мартенички
За още по-голяма радост на мъниците
Делегацията от ОУ "Шандор Петьофи"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини