От х:

Днес в x:

Ислямисти заплашиха с убийство новия шеф на ”Шарли ебдо”

 Ислямисти са разпространили фетва, която "разрешава" да бъде убит новият шеф на френското сатирично издание "Шарли ебдо" Лоран Сурисо с псевдоним Рис.
Днес излезе вторият брой на седмичника след терористичната атака срещу редакцията на 7 януари, при която братята Саид и Шериф Куаши, френски граждани от алжирски произход, избиха 12 души. Той е в 2,5 млн. тираж.

Новият шеф на "Шарли ебдо" Лоран Сурисо с псевдоним Рис успя за няколко часа да напусне болницата, където се лекува от огнестрелна рана в дясната ръка, за да участва в подготовката на броя. Той бе ранен при кървавата януарска атака.
Сега Сурисо рисува с лявата ръка.

Щом разбраха за назначението му, ислямистите тутакси разпространиха фетва, която "разрешава" да бъде убит. Повечето журналисти от изданието са денонощно под полицейска охрана, а през работния ден в редакцията дежурят десетина полицаи.

"Новият ни брой също е израз на почит пред паметта на загиналите, още една акция в борбата за свобода на словото", заяви Патрик Пейу от редакцията на изданието.

"... Почваме отново!" - гласи надписът под карикатурата от корицата, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На яркочервената корица е нарисувано препускащо куче с навит брой от седмичника в челюстите, а по петите му тичат карикатурни герои, изобразени с животински черти. Сред тях виждаме водачката на френския Национален фронт Марин Льо Пен, наподобяваща булдог, бившия президент Никола Саркози в образа на пудел, черен вълк с автомат в зъбите, символизиращ ислямистите, също и папа Франциск - и той шаржиран. Текстът отдолу - ". . . Почваме отново!", се отнася и за възстановеното издание, и за критиките срещу него от различни политически и религиозни среди.

На 16-те страници са поместени карикатури на бившия шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, днес подсъдим в дело за сутеньорска афера.

Сатиричното издание обсъжда и предстоящата продажба на френски бойни самолети "Рафал" за Египет, преговорите между властите и синдикатите във Франция, финансовото положение на Гърция, терористичните атаки по света. Има и публикации на екологични теми, присъства и грипът във Франция.

Абонатите на "Шарли ебдо" са вече 220 000, докато преди атентата бяха едва 10 хиляди, а тиражът достигаше 50 000. По данни на в. "Монд", продажбите на предишния брой и даренията от граждани и организации вероятно ще осигурят на седмичника около 15 милиона евро. Ръководството на "Шарли ебдо" заяви, че ще препрати всички дарения на обща стойност 4,2 милиона евро на семействата на загиналите във Франция в атентатите от 7 до 9 януари.

*Фетва - решение по конкретен въпрос, издадено от религиозно лице, въз основа на принципите на исляма и на прецеденти от мюсюлманската юридическа практика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини