От х:

Днес в x:

Открит е неизвестен разказ за Шерлок Холмс

Във Великобритания е открит неизвестен досега разказ за великия детектив Шерлок Холмс, написан от световноизвестния писател сър Артър Конан Дойл, съобщиха ТАСС и в. „Телеграф”.

Книгата с произведението е била намерена от 80-годишния Уолтън Елиът на собствения му таван. Британецът, който се нарича „бивш дървосекач, поет и историк”, ще я покаже на изложба в обществения център на шотландския гр. Селкърк.

Става дума за „прекрасен малък разказ” за Холмс в сборник, издаден в началото на 20 в. за събиране на средства за възстановяване на моста в град Селкърк. Дървеният мост е бил разрушен през 1902 г. по време на голямо наводнение. Елиът твърди, че великият писател е бил в града и се е съгласил да даде своя принос в благотворителното начинание.

Неголямото произведение, съдържащо около 1300 думи, разказва за още едно приключение на Шерлок Холмс и доктор Уотсън, влязло в сборника от 48 страници. Той е бил продаван на местния панаир и е попаднал у Елиът преди около половин век. По всяка вероятност го е получил като подарък от приятел, тъй като не си
спомня да е купувал нещо подобно. Британецът разказва, че книгата дълго е била на тавана му, а когато я отворил, бил поразен от находката си.

„Не знам дали този разказ е бил публикуван другаде. На мен никога не ми е попадал”, твърди Елиът.

В тази връзка в. „Гардиън” уточнява, че произведението за Холмс в сборника от 1903 г. не е подписано. Така името на автора представлява тайна, достойна за самия Шерлок Холмс. На последната страница на сборника обаче наистина пише за участието на сър Артър Конан Дойл в благотворителния панаир в качеството му на почетен гост. По онова време писателят току-що е публикувал „Баскервилското куче”, което дава основание да се вярва на историята на Елиът.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини