От х:

Днес в x:

Троен ръст на нелегалните имигранти. Вестниците в събота

"Дума": Кабинетът получи оценки от 3 до 4+


Посоката е вярна, а темпото е слабо, каза пред журналисти съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев в коментар на първите сто дни от управлението на правителството. По думите му мнението на РБ било, че има предостатъчно аргументи за наложителната смяна на главния секретар и председателя на ДАНС, ресори, които не са разпределени за кадруване на тяхната квота от управляващата коалиция. Трябва да проведем задълбочен разговор с премиера относно аргументите си. По отношение на ръководството на ДАНС, комисията която предстои за КТБ, ще даде абсолютни, непреодолими аргументи за смяна, продължи Кънев да настоява за смени в ресори на министри от ГЕРБ.
От Патриотичния фронт Валери Симеонов подчерта, че оценката му за работата на кабинета е малко над 4. И парламентарната група БДЦ постави оценка добър. Те оприличиха първите 100 дни на правителството като без време кацналия премиерски самолет - "има желание за полет, има дори излитане, но и предвидима авария с коалиционните колесници".

"Сега": България е зле с медиите, смята Съветът на Европа

В края на тридневно посещение в България комисарят по човешките права на Съвета на Европа Нилс Муижниекс (Латвия) днес посочи влошаващото се положение на медиите като един от тревожните проблеми в страната. "Комисарят е разтревожен от недостатъчната прозрачност в собствеността и финансирането на медиите, както и от липсата на действия срещу концентрацията на медии", се казва в съобщение на неговата пресслужба. В резултат на това според съобщенията много издания обслужват интересите на малцина. "Истинският медиен плурализъм е институционалната гаранция за реализиране на правото за получаване на обективна информация и властите трябва да предприемат стъпки, за да я осигурят", заявява комисарят.
По повод неотдавнашното налагане на големи глоби на медии от Комисията по финансов надзор заради техни публикации относно финансови операции на фирми и относно банковия сектор, той казва, че "това е много смущаващо". "В контекста на вече ограниченото пространство за разпространяване на информация в обществен интерес тези глоби открито провокират по-нататъшна автоцензура", заявява той.

"Труд": За модернизацията на 5 и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй ще трябват над 270 млн. евро

Необходимата сума за модернизацията на 5 и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е над 270 милиона евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. Тя трябваше да отговаря на въпрос относно удължаване на ресурса за експлоатация на блоковете на централата.

„До настоящият момент във връзка със всички дейности, които са изпълнени са изплатени около 190 милиона лева", обясни тя.

Обмисля се вариант за осигуряване на финансирането за удължаване на срока на експлоатация за тези два блока, защото те са наш основен приоритет и се работи по няколко варианта за финансиране, за да можем да се справим в рамките на времевите срокове, продължи министърът. „По отношение на 5-ти блок на практика не разполагаме с резерв от време и това означава, че всички трябва да оптимизираме усилията си, за да с поберем в програмата, която е разписана", каза тя.

"Труд": Веселин Вучков: Дали остават Лазаров и Писанчев ще стане ясно до 3 седмици

"Въпросът дали Светлозар Лазаров ще остане главен секретар на МВР и Владимир Писанчев - председател на ДАНС, ще бъде решен до около 3 седмици. Дотогава новият закон ще бъде готов и публикуван в „Държавен вестник". Това обясни в предаването „Лице в лице" по bTV министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Той изтъкна, че първото, което трябва да се направи, е да се уточни коя ще бъдат висшата ръководна фигура в министерството. „Независимо от това кой ще бъде предложен на президента, ще се опитам да гарантирам, че полицейщина няма да има", заяви Вучков.

„Висшата професионална фигура трябва поетапно да е изградила своята професионална кариера", допълни той. Вучков увери, че няма да споменава имена на възможни кандидати до деня, в който Министерският съвет не задвижи процедурата. Досега въпросът не е обсъждан с премиера Бойко Борисов.

 "Монитор": Троен ръст на нелегалните имигранти

Броят на имигрантите, които опитват да влязат у нас нелегално, се е увеличил три пъти в рамките на година. Това стана ясно от думите на министъра на външните работи Даниел Митов по време на парламентарния контрол вчера. „През януари 2015 г. установените незаконни имигранти на българо-турската зелена граница са 317 души при 106 за същия период на миналата година", отчете той. И предупреди, че бежанският натиск ще продължи да се засилва през март. Министърът все пак успокои, че настоящото положение, макар и трудно, не е съпоставимо с критичната 2013 г., когато няколко вълни от имигранти по браздата предизвикали „невиждана ситуация в най-новата история на България".

"24 Часа": Цените на горивата пак тръгнаха нагоре

В началото на февруари, обаче цените на горивата отново тръгнаха нагоре. И отново преминаха психологическата граница от 2 лева, съобщава Нова телевизия.

През последния месец цените на горивата вървяха ту нагоре, ту надолу и най-накрая отново минаха психологическата бариера от 2 лева.

„От януари месец насам котировките на суровия петрол са се покачили със 17%, на нашия пазар покачването е с около 3% за дизела и само с 1,5% за бензина, абсолютно минимално", обясни Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини