От х:

Днес в x:

С отмяна на глас комисия одобри новия дълг от 8 млрд. евро

Бюджетната комисия прие предложението за поемане на нов държавен дълг от 8 млрд. евро. Предложението бе гласувано на “косъм“ с огромен скандал.

9 от народните представители гласуваха „За”, 4 бяха „против”, а 5 се въздържаха..

БСП беше представена от 3-ма от общо 4-мата си членове в комисията. Социалистите обясниха, че заместник-председателят на комисията Георги Търновалийски е болен и не е могъл да дойде, но заявиха неговия глас "против". Търновалийски е изпратил потвърждение по имейл.

Един от депутатите на ГЕРБ също беше болен, като той беше представил медицинско свидетелство.

В началото на заседанието председателят на комисията Менда Стоянова прие аргументите на левицата и зачете имейла на Търновалийски. След като обаче се оказа, че гласовете са 9 на 9, което означава, че предложението на финансовото министерство не е прието, тя заяви, че не приема писменото заявление на Търновалийски.

Не е важно какво съм заявила, а какво е възможно и какво е по закон, каза впоследствие Стоянова. Ако е тежко болен, както каза депутатът Румен Гечев, г-н Търновалийски е трябвало да представи болничен, категорична бе тя.

Преди това министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че с ангажирането на 4-те банки HSBC, Citi, UniCredit и Société Générale за дилъри, се цели "прогнозируемост и последователност в политиката на държавния дълг в периода 2015-2017 г.". Горанов посочи, че това не е договор за дълг, а споразумение и че крайното решение остава в прерогативите на Народното събрание, което с бюджета за всяка година приема лимита на държавните задължения.

 "Това е изрично посочено в споразумението. Там е записано още, че матуритетът на дълга може да е с продължителност до 30 г., а максималната лихва е 10%. Тази лихва е условна и това бе показано от пласираните емисии дълг през последните години, които дадоха много по-ниски лихви", каза Горанов.

Според него договорът с банките не е финансова иновация и тази практика не е измислена в България, а се цели да се избегне несигурността.

Горанов защити взимането на 8 млрд. евро нов дълг с това, че през следващите 3 години българската държава има да погасява 5.9 млрд. евро по стари задължения.

 "В същото време са необходими и средства за покриване на дефицита за посочения тригодишен период. Като правителство не сме нарушили конституцията нито за миг. Трупането на дефицит винаги ще трупа дълг, ако някой ден започнем да управляваме потенциалните газови залежи може временно да решим този проблем", обяви Горанов.

Малко по късно заемът бе гласуван и във външната комисия на НС при същата пропорция на гласовете.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини