От х:

Днес в x:

ДПС с остра декларация срещу Луков марш

ПГ на ДПС заклейми с декларация планирания за тази събота Луков марш в София, тъй като е форма на насърчаване на расова, религиозна и етническа омраза.
От името на парламентарната група на ДПС, депутатът Тунчер Кърджалиев прочете текста, в който е посочено, че плануваното за 14 февруари шествие с униформи, нацистки символи и запалени факли ще провокира прояви на омраза и противопоставяне на общности от хора в България, но също и ще създаде негативен образ на държава допускаща такива опасности за цивилизацията върху, която се основава съвременния свят, предаде "Фокус".

„Това е поругаване върху светлата памет на милионите жертви на Холокоста и войниците, загинали, за да освободят Европа от нацизма. Това е опит да се пренапише историята на Втората световна война в България, а също и да се отрече репресиите на които са подлагани евреите при прилагане на антиевропейски закони“, обясни Кърджалиев.

По думите му за съвременните проявления на крайния национализъм трябва да се пише и говори така, че да не остава никакво съмнение, че думата е с негативна конотация, а целите и идеите на последователите му са недопустими и осъдителни в съвременния демократичен свят.

„Вече 12 години крайно десните формации почитат годишнината на генерал Луков, водач на българските национални легиони. Организация, имаща според историци, оформен изцяло фашистки характер“, коментира депутатът.

Според ДПС, е крайно неприемлив фактът, че този марш ще се проведе в навечерието на 70-годишнината от свободата от фашизма.

В декларацията се призовават Столична община и кметът на София Йорданка Фандъкова да се възползват от правомощията си и да предприемат мерки за недопускане на такива прояви.

Преди дни Русия обяви с нота на посолството си до Външното ни министерство, че се надява, че българските власти ще възпрепятстват провеждането на неонацистки марш в София. В документа се припомня резолюцията на Общото събрание на ООН срещу героизацията на нацизма и се иска София да спре Луков марш.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини