От х:

Днес в x:

Бивш министър на туризма на Румъния е арестуван за злоупотреба с власт

Бившият министър на туризма и кандидат за президент на Румъния на миналогодишните избори Елена Удря е била задържана по обвинение за злоупотреба с власт и укриване на данъци, съобщи ТАСС. Във вторник вечерта и е наложена мярка за задържане за едно денонощие, след като седем часа е била разпитвана във връзка с нашумелия случай "Майкрософт".

По него се разследват девет министри, които са замесени в доста съмнителното закупуване на лицензи от софтуерната компания за нуждите на румънските училища. По случая са разследвани и крупни бизнесмени.

Договорът, сключен без конкурс, е за пет години (2004-2009). За голямата поръчка на Румъния била направена отстъпка от 47% от цената на софтуера, но разликата разследваните разпределили между себе си, като ущетили държавата с над 1 млрд долара.

Преди седмица депутатите в румънския парламент свалиха депутатския имунитет на Удря. Разплитането на случай "Майкрософт" тръгва от сигнал във ФБР, като американската компания сътрудничи на властите.

Удря се счита за част от новата вълна румънски политици. Тя е близка до бившия президент Траян Бъсеску и дълги години е негов съветник.

В последните години Румъния непрекъснато е крикитувана от ЕС за неспособността си да спре корупцията на най-високо ниво. Под натиска на Брюксел, страната се активизира и по обвинения в корупция бяха осъдени бившия премиер Адриан Настасе и няколко министри, припомня ТАСС.

В затвора се оказа и братът на бившия президент Траяна Бъсеску. Мирчу Бъсеску е обвинен за взимане на подкупи за общо 1 млн. евро. Срещу тази сума той обещава различни услуги от държавния глава, сред които и освобождаване на известен престъпник.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини