От х:

Днес в x:

От ЕК: Юнкер иска да махне мисията на ”тройката” за Гърция

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер иска да премахне мисията на "тройката" от международни кредитори, които управляват спасителния план за Гърция.
Това съобщиха източници от Европейската комисия за германския в. "Ханделсблат", цитирани от Ройтерс.

"Трябва бързо да намерим алтернатива", заявиха те, предаде БТА.

Според германски правителствени източници Берлин също е готов за реформиране на договореностите между Гърция и "тройката", включваща ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, и определяне на по-общи икономически цели.

Според "Ханделсблат" обаче това би било възможно само ако Гърция приеме, че е необходимо да се придържа към договорения преди това курс на реформи и икономии.

Новото гръцко правителство на премиера Алексис Ципрас казва, че иска да сложи край на спасителното споразумение и че няма да преговаря с инспекторите на "тройката" в Атина.
То иска да преговаря пряко с европейските власти и МВФ за ново споразумение, което да позволи намаляване на гръцкия дълг.
Юнкер, който трябва да се срещне с Ципрас в Брюксел в сряда, не е готов да приеме каквото и да е пряко зачеркване на гръцкия дълг, отбелязва Ройтерс.

"Имаме нужда от малко време", за да обясним позицията на правителството на различните ни партньори, заяви по-рано гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис на пресконференция с френския финансов министър Мишел Сапен и поиска време до края на февруари, за да сложи на масата подробните си предложения.

"След това, в срок до един месец, може би шест седмици, бихме могли да стигнем до споразумение", добави той.

Междувременно говорител на германското министерство на финансите заяви за Франс прес, че не са получавали официална молба от гръцката страна за визита в Берлин.

Сапен поднови предложението на Париж да посредничи за ново споразумение между Атина и нейните партньори, но изключи опрощаване на дълга, предаде Ройтерс.

"Всичко, което може да облекчи бремето на гръцкия дълг ще бъде добре дошло, но разбира се, не става въпрос за анулиране на дълга", подчерта той, като отбеляза, че това просто би прехвърлило бремето от гръцкия данъкоплатец върху европейските данъкоплатци.

Варуфакис съобщи, че е запазил финансовите консултанти Лазард като съветници на своето министерство по въпросите на публичния дълг и фискалния мениджмънт.
Решението беше приветствано от ПАСОК, предаде Асошиейтед прес.

"Гръцката икономика не би могла да се възстанови бързо, ако "тройката" международни кредитори не приеме отстъпки по въпроса за дълга на Атина", заяви американският президент Барак Обама в интервю за Си Ен Ен, съобщи ТАСС.

"Не може да продължава да се оказва натиск върху страна, чиято икономика е в състояние на депресия. Рано или късно е необходимо да се предложи стратегия за икономически растеж, така че страната да може да започне да изплаща дълга, за да се понижи дефицитът", коментира Обама.

Според него гръцката икономика "остро се нуждае" от реформа, но в условия на криза е трудно да се осъществят радикални промени.

Той се надява, че Гърция в крайна сметка ще успее да се договори с кредиторите и ще остане в еврозоната. По думите му обаче за тази цел е необходимо "всички страни да се съгласят на компромис".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини