От х:

Днес в x:

Властите не са наясно как НЕК ще изплати огромните си дългове

До юли трябва да се намери начин дефицитът в НЕК да спре да нараства.
Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

Тя обаче не отговори на въпроса на Money.bg, какво ще се прави с натрупаните задължения от близо 4 млрд. лв., които НЕК има към производители на електроенергия, както и за проектите АЕЦ „Белене" и „Цанков камък".

Тодорова обаче не изключи опцията, част задълженията на обществения доставчик да бъдат отписани. Министерството на енергетиката и ресорната комисия в Народното събрание също до този момент не дават ясен отговор на въпроса: как НЕК ще успее да се разплати с доставчиците си и дали обявяването на фалит не е една от опциите?

По отношение на казуса с двойните сметки, които са получили част от абонатите на "Енерго - про", Тодорова заяви, че от правна гледна точка дружеството не изглежда да е нарушило разпоредбите.

„Ние можем да кажем, че това, което са направили, е неморално, но санкции за това няма как да наложим. В момента в ДКЕВР са постъпили писмени становища от електроразпределителните дружества по отношение на казуса и едва след тяхното разглеждане ще може да се каже има ли някакво нарушение или не. То обаче може да се търси единствено по линия на това, че двете сметки макар и за различни периоди са с падеж на едно и също число от месеца", обясни шефът на ДКВЕР.

За разлика от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, Тодорова заяви, че и сега действащият обхват на глобите в енергетиката, който е от 20 хил. лв. до 1 млн. лв., дава достатъчна възможност дадено предприятие да бъде наказано пропорционално на извършеното нарушение.

Тодорова коментира и постъпилите доклади в ДКЕВР, изготвени от работни групи на регулатора по отношение на ВЕИ сектора. Тя заяви, че на този етап по-голямата част от несъответствията там са по-скоро свързани с издаването на строителни разрешителни и друга документация, отколкото с неспазване на законовата рамка в сектор енергетика.

Докладите, изготвени от работните групи, са върнати за доработка, каза още председателят на енергийния регулатор.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини