От х:

Днес в x:

Ципрас отказа да подкрепи нови санкции срещу Русия

Часове преди извънредното събиране в четвъртък на външните министри от ЕС заради ескалацията на насилието в Източна Украйна говорител на току-що положилият клетва гръцки премиер обяви, че страната му не е давала съгласието си за съвместния призив за обсъждане на нови санкции срещу Москва.

Според "Файненшъл таймс" това е сигнал, че правителството на Алексис Ципрас, доминирано от радикалната левица, може да изнесе напрежението с европейските си партньори от финансовата и икономическата политика към външната.

С наближаването на редовната ревизия на санкциите на ЕС през март расте тревогата в Западна Европа и с частност в Берлин, че руското влияние расте в Югоизточна Европа, пише по този повод "Файненшъл таймс".

Изданието е поредната медия, обърнала внимание, че първият посланик, с който Ципрас се срещна в качеството си на премиер още в понеделник бе руският Андрей Маслов, който е предал поздравителна телеграма от президента Владимир Путин.

На 16 януари - по-малко от 10 дни преди извънредните парламентарни избори в Гърция, министърът на земеделието на Русия Николай Фьодоров каза, че ако Гърция напусне ЕС заради големите си дългове, Кремъл ще ѝ помогне като вдигне забраната за внос на гръцки храни и земеделски продукти.

Евродепутатите на СИРИЗА вече декларираха проруска позиция, включително като грасуваха против споразумението за асоцииране на Украйна.

Костас Изихос, говорител на радикалната лява партия по въпросите на външната политика, каза миналата година, че санкциите срещу Русия са "неоколониална булимия" и приветства военните успехи на сепаратистите в Украйна.

В партийната програма на СИРИЗА от 2013г. е записан призив Гърция да напусне НАТО и да бъде закрита американската военноморска база на Крит. След това обаче тази позиция бе смекчена и партията обясни, че основният ѝ приоритет е да договори по-изгодни условия по задълженията си и да спре политикатана съкращаване на разходи.

Призивите за нови санкции срещу Русия идват основно от държави като Полша и Литва, които "Ройтерс" поставя в групата на "ястребите" в ЕС.

Засега е малко вероятно в четвъртък да има нов кръг на санкциите - по-скоро ще бъде обсъждано какво може да се добави, ще се изчака срещата на лидерите и ще има формално решение на 12 февруари.

Германия е заела сдържана позиция, защото, както казва външният министър Франк-Валтер Щайнмайер "след разговорите ми от последните дни с някои европейски колеги никой от тях не е особено настойчив да се съберем в Брюксел за налагане на нови санкции"

"Ройтерс" добавя, че с нежелание съгласието си за санкции традиционно дават Гърция, Кипър, България, Люксембург и Австрия.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини