От х:

Днес в x:

9 °C

Не могат да ни натресат заеми и сметки покрай безплатното саниране

Евгения Ангелова и Станислав Делчев успокоиха орфейци


Сдружението на собствениците на жилища, които единствено могат да кандидатстват за безплатно държавно саниране, няма да може да тегли заеми нито да бъде задължено да плаща ток или други сметки на неизрядни съседи. Това успокои депутатът Евгения Ангелова, която бе на разположения на орфейци, за да отговаря на въпросите им свързани с кандидатстването по държавната програма. Въпросите бяха главно юридически, а в отговорите бе впрегната адвокат Таня Захариева, която на първата среща по темата заяви, че безплатно ще консултира всяко сдружение, което изпитва затруднения в попълването и подаването на необходимите документи.

Ключовите питания обаче не бяха свързани с правна материя, а с чисто практически притеснения - да не би новоучреденото юридическо лице да злоупотреби с членовете си или пък обратното - те да се възползват от него. Затова Евгения Ангелова започна първо с това и видимо успокои към 200 орфейци изпълнили малката зала на НТС вчера вечерта. Другият голям кахър е кой ще получи пари за саниране. Отговорът бе като този преди 5 дни, даден от друг депутат Делян Добрев. Печелят първите кандидатствали, които със сигурност ще получат финансиране, за останалите-ако останат пари. Грубо е изчислено, че предвидените 1 млрд лева ще стигнат за около 4 000 блока. Цифрата е за цялата страна, където пък пак грубо е пресметнато, че има около 20 000 панелки плачещи за ремонт. На критериите обаче отговарят и друг тип строителство-така наречените пакето-поддържащи конструкции- от итонг, тухла и т.н. Измежду всички тях принципът ще е „който превари, той завари“. В София блоковете-гиганти вече са готови с документите за кандидатстване, настоявайки за приоритет на принципа големи блокове - големи проблеми/енергийни/. Напредват и в другите големи градове.

Що се отнася до сдруженията на собствениците, Евгения Ангелова и зам.-областния Станислав Делчев  подчертаха, че тези сдружения са необходими защото само те ще могат да контактуват с общината, която пък има основна роля при избора на изпълнител на ремонта и сключването на договори.

На 27-ми януари вторник е насрочена поредната разяснителна среща, организирана от депутатите на ГЕРБ с хасковските кварталци. Този път ще могат да питат домоуправителите от кв. Бадема. В понеделник 26-ти пък са поканени собствениците от всички останали хасковски квартали които се интересуват от безплатното саниране. И на двете срещи ще отговаря депутатът Делян Добрев.

Г.Христов

Които се бяха стекли да получат отговори на получения въпрос
После засипаха отговарящите с конкретни казуси и практически въпроси
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (24)

 • 1
  22
  222
  14 -11
  12:57, 24 яну 2015
  Умниците от ГЕРБ да вземат да обяснят на хората какво става в случай, че има обекти в блоковете, които се дават под наем /апартаменти или търговски обекти на приземните етажи/! В този случай собственикът на имота сам трябва да плати разходите по санирането на обекта си.
  • Мм
   ммдаа
   1 -1
   06:36, 26 яну 2015
   не е вярно. Вписва се това обстоятелство в документите и това е. В договора е опоменато че тези апартаменти които се отдават под наем или се използват за стопански цели минават по директива на евросъюза /не мога да я цитирам в момента/ за т.н.минимална грижа за саниране, което забалежете включва точно същите неща и действия които ще се санират от държавата. Така че и за тях ще е безплатно. Говорих с министерството за това и ми го потвърдиха.
 • 2
  Ха
  ХАСКОВО НЕТ
  3 -4
  13:02, 24 яну 2015
  Можете ли да кажете кои блокове от орфей и кои блокове от другите квартали са кандидатствали?
 • 3
  Ха
  ХАСКОВО НЕТ
  1 -3
  13:02, 24 яну 2015
  Можете ли да кажете кои блокове от орфей и кои блокове от другите квартали са кандидатствали?
 • 4
  Бб
  бб
  7 -12
  13:09, 24 яну 2015
  доколкото разбрах всички трябва да приведат апарта... Виж коментара
  • Ц
   Ц
   12 -3
   17:19, 24 яну 2015
   Ама как ги мислите тея глупости, не мога да разбера?
   Не трябваше ли да съборите блока, да го построите на ново, и те да ви лЕпнат изолацията?
 • 5
  Па
  Партийно събрание
  16 -7
  13:14, 24 яну 2015
  Не искам депутат или политик да ми обещава и разяснява. Защо няма никой от общината, след като тя ще е главния организатор и изпълнител? Отговор: защото кмета не е от ГЕРБ.
 • 6
  Па
  Партийно събрание
  6 -9
  13:19, 24 яну 2015
  На предишното събрание Делян Добрев каза как ще ни се отрази "безплатното" саниране. Ще ни увеличат данъците 25 - 30%. Така че ще си го платим многократно "безплатното". А тия които вече са си сложили дограма и топлоизолация със собствени средства ще си платят за този "гяволък" с увеличение на данъка.
 • 7
  Бб
  бб
  6 -10
  13:26, 24 яну 2015
  25% от програмата трябва да се финансира от собснв... Виж коментара
 • 8
  Ц
  Ц
  10 -1
  17:27, 24 яну 2015
  Спри да ръсиш "мозък"! Като имаш глупави въпроси ходи и питай.За това са тези срещи. Или искаш да ти дойдат на крака?!?
 • 9
  Ло
  лобанов -ростовски
  9 -7
  18:00, 24 яну 2015
  Как да им вярвам на тия двама пръдлювци след като цялата им върхушка от росен плевнята та чак до тях надолу по йерархията ни лъжат вече толкова години Щяло да е безплатно -Хайде де безплатен обяд няма в това вече 25 г се убеждаваме В тая игра сигурно има голяма далавера особено за ГЕРБАДЖИИТЕ Защо никой депутат от останалите партии не агитира толкова напористо като тях Сигурен съм че в цялата тая игра също ще се появят и много подводни камъни в процеса на работата и ще има пак много пре-бани
 • 10
  Az
  az_1422116320
  8 -4
  18:42, 24 яну 2015
  Тази адвокатка не беше ли избрана за депутат,но се отказа за да влезе татковата дъщеря.И виж какви апетитни дела получава..санирането,смяната на управителя на ВИК,какво ли още ще и дадат?
  • Жи
   ЖИВКОВИСТ
   5 -4
   18:58, 24 яну 2015
   Всичко е лапаница,ама и тая вода ще изтече...
 • 11
  Бб
  бб
  3 0
  18:48, 24 яну 2015
  въпросите може и да са глупави то е добре хората да се информират предварително а не пост фактум
 • 12
  Жи
  ЖИВКОВИСТ
  14 -9
  18:55, 24 яну 2015
  Всичко е лъжа и измама,всичко което бай Тошо направи,нямате боя да го боядисате,камоли да го санирате,глупци...
 • 13
  Ve
  velia galab
  2 -2
  09:10, 25 яну 2015
  A imali koi da jivee v tia blokove, dosta ot tiah stavat nenujni
 • 14
  Пе
  песимист
  3 -2
  11:01, 25 яну 2015
  поредната голяма измама която ни готвят.....народа не случайно е казал: юрташката работа кучетета да я ядат......
 • 15
  Пе
  песимист
  6 -1
  11:05, 25 яну 2015
  безплатен обяд няма.....безплатно е единственно кашкавалчето в капана за мишки.....
 • 16
  N-
  n-44
  1 -5
  13:24, 25 яну 2015
  Ave krum4o li si mrum4o li si ...az kato imam izpo... Виж коментара
  • Ob
   obshtinata
   6 -1
   13:46, 25 яну 2015
   Не няма да ти даде пари изрично си го пише.Но ще санира и съседите ти и по този начин ще вдигне и твоята енергийна ефективност.А това че ти си си санирал е твое лично желание,защо сега искаш да спреш желанието на твоите съседи,те са нямали възможност парична до сега да го направят,ти си имал. Недей с твоя негативизъм да спираш целия процес и да саботираш блока си.Имал си възможност навремето направил си изолация какво по добре от това, а сега ще оправят целия блок нима няма да е по добре за теб?
 • 17
  Ха
  хасковлия
  3 0
  14:30, 25 яну 2015
  Направете си сметката сами.Евросредствата са 4млрд общините отпускат още 2млрд общо 6 милиарда за около 4000-5000блока т.е. по 1милион на блок.Мислите ли че за тези пари ще ви оставят да правите каквото си искате или ще ви наложат свои условия при положение че вече сте вътре в капана със собствените си жилища.Сутринта Добрев каза че тока ще скочи с55процента и това е начина да спестим от сметките но не коментира нищо за условията освен колко е лесно да се регистрира сдружение.От няколко дена никоя медия не води дискусии по тази тема за да няма неудобни въпроси.
 • 18
  Ц
  Ц
  1 -2
  15:52, 25 яну 2015
  За такива като теб и денонощни дискусии няма да помогнат!
  Евросредства няма! Парите са ИЗЦЯЛО от бюджета!
  Не са 4, а 1млрд. за тази година, и още толкова за следващата!

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини