От х:

Днес в x:

Бизнесът в Смолян финансира три кръжока по роботика

 

Индустриалците ще инвестират в техникумите в Смолян, Мадан и Девин

Бизнесът, работодателски организации, училищни ръководства и експерти от РИО и областната администрация обсъдиха новия план прием за учебната 2015-2016г. в секторите „Туризъм и строителство“ и „Индустрия“.

Идеята е приоритет да има обвързването на средното професионално образование с пазара на труда в областта, а ученици и родители да са по-информирани за възможностите за обучение в определена професия и предимстватата й за намиране на работа.

Работодателите декларираха активно съдействие на РИО – Смолян и професионалните гимназии, ангажирайки се да предоставят бази за провеждане на ученически практики, откриването на кръжоци в областта на техниката и провеждането на съвместни инициативи и изяви за популяризиране на дадена професия.

Собствениците на „Арексим“ и „Костал“ Кирил Асенов и Мартин Сикора обявиха подкрепата си за развитие не само на професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян, но и на тези в Мадан и Девин. „Готови сме да закупим оборудване и да обзаведем три кръжока по роботика, насреща сме за всякакви инициативи, които повишават интереса на децата към техниката и математиката“, заяви Асенов.

Строителният бизнес в района, в лицето на Спиро Чавдаров, Кремен Красин и Владимир Кехайов поискаха да се запази обучението по строителство в слетите гимназии по туризъм и строителство в града.

В момента там е останала само една паралелка с 11 ученици, коментираха строителните предприемачи и заявиха пълната си подкрепа.

Сред въпросите чакащи решаване бяха нуждата от повече чуждоезиково обучение в професионалните гимназии, особено за бъдещите кадри в сферата на туризма, както и изготвяне на комуникационна стратегия за професионалното образование.

 Държавният план-прием за област Смолян по професии и паралелки за учебната 2015-2016 г. предстои да бъде приет на заседание на Комисията по заетост към Регионалния съвет за развитие на 30.01.2015 г.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини