От х:

Днес в x:

Водещите медии в САЩ отказаха да покажат карикатурите на "Шарли ебдо"

Водещите американски медии отказаха да покажат на зрителите и читателите си карикатурите с пророка Мохамед, с които сатиричнитя френски седмичник разгневи част от мюсюлманите. Смята се, че това е един от мотивите за нападението срещу редакцията в Париж, при което загинаха 12 души.

Онлайн издания като Daily Beast и Slate публикуваха карикатурите, но големи медии като "Ню Йорк таймс", "Уолстрийт джърнъл", "Ройтерс" и "Асошиейтед прес" отказаха. Някои от тях обясниха, че това противоречи на редакционните им правила да не се разпространяват изображения, които може да накърнят религиозните чувства на вярващи.

"След внимателно обмисляне редакторите на "Ню Йоркс таймс" решиха, че като разкажем какво има на карикатурите, читателите ни ще получат достатъчно информация, за да разберат контекста на днешните събития", каза говорителката на компанията Даниел Роуейдс Хей.

Бил Баримоу, редактор във "Филаделфия инкуайърър", обясни пред "Ройтерс", че "при никакви обстоятелства няма да публикуваме карикатурите, защото е по-добре да ги опишем, отколкото да обидим милиони мюсюлмани".

"Асошиейтед прес" има дългогодишна политика да се въздържа от провокативни изображения, каза за "Ройтерс" говорителят на агенцията Пол Колфорд. Снимката от 2012г. с убития в сряда главен карикатурист Стефан Шарбоние "Шарб" бе кадрирана така, че да се вижда той, но не и какво има на страницата на седмичника, който той държи.

За мнозина мюсюлмани е богохулство да се правят изображения на пророка Мохамед и светците. Войнстващите ислямисти неведнъж са предупреждавали "Шарли ебдо", че ще си плати за карикатурите.

"Уолстрийт джърнъл" пусна част от карикатурите, включително осмиващите религията и исляма, но не и тези с Мохамед.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини