От х:

Днес в x:

Слагат без пари и соларни панели

През тази година ще стартира работата на новия Фонд за саниране. От бюджета ще бъдат заделени 1 млрд. лв. за тази цел. Обновяването ще стартира с най-големите и сложни панелни и ЕПК блокове.

Вадят средствата за еднофамилните домове от продажбата на въглеродни емисии

Държавата обмисля програма и за енергийно обновяване на еднофамилните домове. По нея ще се отпускат средства на собственици на къщи за поставяне на соларни панели или други подобни подобрения. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV. Подобен модел обаче ще може да стартира най-рано догодина. Вече се водят разговори с Министерството на околната среда за осигуряване на средства от парите, които държавата получава от продажбата на въглеродни емисии, допълни Павлова. През тази година ще стартира и работата на новия Фонд за саниране. От бюджета ще бъдат заделени 1 млрд. лв. за тази цел. Обновяването ще стартира с най-големите и сложни панелни и ЕПК блокове, обясни Павлова. Собствениците на домове в сгради с 36 или повече апартамента ще могат да кандидатстват за включване в програмата пред кметовете по места, обясни министърът. За целта, без да се налага да разполагат със собствени средства, както досега, те ще трябва да регистрират сдружения по законов път, като за това съгласие трябва да дадат минимум 67% от съседите. След като етажните собственици получат Булстат, те ще подават заявление в общината за безплатно саниране. Останалите собственици на жилища в тухлени сгради и по-малки блокове също ще могат да кандидатстват за обновяване пред кметовете, но финансирането ще е с евросредства от новата ОП "Региони в растеж". Кметовете ще сключват и рамкови договори с местните строители, за да могат да се правят много сгради едновременно, уточни Павлова. До момента по старата ОП "Регионално развитие" има завършени два блока. Причината е в спряната по нея работа по време на кабинета Орешарски, обясни министърът. В момента са стартирали процедурите за още 52 сгради, като се очаква през 2015 г. броят им да стане общо 100.

УСЛОВИЯТА:
- Панелен или ЕПК блок
- Минимум 36 апартамента
- Саниране на целия блок, не на отделни части от него

ПРОЦЕДУРАТА:
- Решение на 67% от собствениците в блока
- Подаване на заявление за регистрация на сдружението на етажната собственост
- Получаване на Булстат
- Подаване на заявление за саниране към местните власти
- Одобрение на блока и отпускане на средства от Фонда за саниране

Пловдив кандидатства с цели квартали
Пловдив ще кандидатства с цели райони за безвъзмездното саниране. Във втория по големина град, подобно на столицата, има огромни квартали от панелни блокове, които са без топлоизолация. Най-големият е ж.к. "Тракия", където саниране е извършено от отделни собственици. По-голямата част от хората обаче не са успели да го направят по финансови причини, коментираха от райкметството. Още през декември екипи от специалисти към Община Пловдив са започнали описването на сградния фонд под тепетата във връзка с програмите за саниране. По думите на зам.-кметът Димитър Кацарски описването на жилищните блокове в "Тракия" е приключило, където е и най-лесно картографирането, защото сградите са еднотипни. Предстои в следващите няколко месеца да се опишат сградите и в останалите пет квартала на Пловдив. От голяма община са проведени срещи с райкметовете и домоуправителите, които трябва да регистрират в съда сдруженията за извършване на санирането. В "Тракия" са преброени 215 блока, които ще влязат в списъка за саниране. Важното по думите на зам.-кмета Кацарски е хората да си направят регистрациите, за да кандидатстват по програмите. Освен за саниране имат възможност да бъдат подпомогнати и при решаването на всички други въпроси, свързани с общата собственост като ВиК, асансьори и ТЕЦ. На този етап в Пловдив има само отделни блокове, които са санирани с помощ от европейските програми.

20 на ден питат за документи във Велико Търново
По 20 души на ден звънят в общината в старата столица, за да питат за подробности за безплатното саниране. Служителката, която отговаря за тази дейност Ани Янкова, каза, че все още очакват инструкциите от София, за да са наясно с подробностите по организирането на целия процес. Досега във Велико Търново има регистрирани 5 сдружения с нестопанска цел, които собствениците на жилища са длъжни да регистрират, ако искат да се включат в програмите за саниране. Петте сдружения са били регистрирани още през миналата година, когато санирането не беше напълно безплатно. В общината смятат, че реален проблем може да бъде, ако не бъдат открити всички собственици на жилища, въпреки че общото събрание е взело решение блокът да се санира. Ако някой от собствениците е в чужбина и въобще не подозира, че блокът ще бъде саниран и всички имат желание, идеята може и да се провали, ако той не се върне, за да се разпише или да изпрати нотариално заверено съгласие, че иска жилището му да бъде включено в безплатната програма за саниране.

Варна пуска заявления до две седмици
Варна може да получи до 1/3 от средствата, които ще бъдат заложени в държавния фонд за енергийна ефективност. От Министерството на регионалното развитие планират неговият бюджет да е общо 1 млрд. лв., като при разпределението на парите по общини няма да има лимити. Това каза кметът на Варна Иван Портних на последното заседание на Обществения съвет по устройство на територията в края на миналата година. Той увери, че общинската администрация започва да подготвя веднага след празниците процедурите за обществени поръчки, въпреки че няма още подготвена методология. Целта е по-малките фирми в строителството да имат предимство при избора изпълнители на санирането на жилищните сгради. До седмица-две Варна ще е готова с първите документи, с които ще кандидатства. Борбата ни е да сме отличници по тази програма, каза за "Стандарт" кметът. Той припомни, че някои блокове са готови с техническата паспортизация. Предстои много работа - да проведем процедури за конструктивно и енергийно обследване на сградите, за проектиране, за избор на изпълнители за санирането. Усилията обаче си струват, защото ще бъдат резултатни - работа за бизнеса, облекчени сметки за ток за варненци и безплатно за гражданите обновени домове, освежен облик на кварталите, допълни градоначалникът. Не на последно място ще се качат цените на имотите на варненци, подчерта Портних. 60 000 са панелните жилища във Варна, които относително са съпоставени във всички квартали - Аспарухово, Владиславово, Приморски, Младост.

Бургас агитира 400 блока
Малко над 400 блока с близо 55 000 жилища в Бургас имат шанс да бъдат санирани, без хората да броят и един лев. Общината в морския град е направила още в края на миналата година пълен анализ колко са жилищните сгради с над 36 жилища в тях, които могат да се включат в националната програма. Екипът на кметството е готов, предстои да направим разяснителна кампания, за да обясним на хората какво се иска от тях, обясни пред "Стандарт" Чанка Коралска, директор на дирекция "Строителство" в Бургаската община. Екипи на кметството ще обикалят жилищните сгради, за да обяснят на хората как блоковете трябва да се регистрират като юридическо лице като Сдружение на собствениците.
Има много обаждания в общината от хората с интерес жилищните им сгради да бъдат санирани по националната кампания. Очевидно МРРБ си е свършило добре работата с разяснителната кампания, тъй като хората са изключително добре информирани и подготвени по темата, каза още Коралска.

Тя обясни, че чакат типовите образци от МРРБ за изискванията, на които трябва да отговарят строителните фирми, които ще бъдат избрани да извършат поръчката. Ще имам условия те да направят обследване на сградите и след това санирането, уточни Коралска. Тя бе категорична, че принципът на финансиране за санирането е състезателен, затова колкото по-бързо хората в блоковете и общините си окомплектоват документите, толкова имат по-голям шанс блокове от техните общини да спечелят средства.

Сменят и асансьорите при саниране
Лукарски поиска от регионалното министерство да се включи в енергийната програма

Подмяната на стари асансьори да бъде включена в националната програма за саниране на панелките, предлагат от Българската асансьорна асоциация. "Над 80 000 асансьора в България са на 25-30 години и според нас те са напълно амортизирани и не отговарят на съвременните изисквания за безопасна експлоатация", заяви председателят на сдружението Валентин Маринков. Темата е обсъждана с Министерството на регионалното развитие още преди година. "Информацията тогава беше, че това ще бъде включено в програмата, без да е окончателно ясно. Очакваме сега МРРБ да потвърдят дали задължително при саниране на сграда ще се подменят и старите асансьори", коментира Силвана Любенова, шеф на дирекция "Техническа хармонизация и политика на потребителите" в Министерството на икономиката. Засега обаче от МРРБ посочват, че със сигурност ще бъде поето финансирането на подобряването на енергийната ефективност на асансьорите. Което означава намаляване на разходите за тока, който те консумират. Най-вероятно ще се даде възможност кметовете сами да преценяват дали за конкретните сгради се налага пълна подмяна на лифтовите съоръжения.

"Дори ако трябва да бъде на изплащане асансьорът, по някакъв начин да се обвържем с банки", смята и Петьо Ленегеров от "Глобал лифт". Компанията, която е лицензирана за асансьорна поддръжка, заедно с производителя "Изамет", започна вчера напълно безплатно подмяната на 34-годишен асансьор в столичен панелен блок в квартал "Христо Смирненски". Акцията е част от кампанията за подобряване на сигурността на асансьорите в България, организирана от Фондация "Асансьорна безопасност", Българска асансьорна асоциация и Националното сдружение на производителите и вносителите на асансьори. Късметлийският вход е избран на случаен принцип. Новото устройство заедно с монтажа излиза 11 000 евро. Целта на инициативата е да се остойностят разходите и хората да имат реална представа колко би им струвала подмяната. Новият асансьор е с 5-годишна гаранция и е енергийно по-ефективен при запазена товароподемност. Той е с нов клинов механизъм, който се задейства в двете посоки. Ще има монтиран и обезопасителен щит.

Връщат пари за екожилища
"Държавата ще върне парите на хората, които се включиха в проекта за енергийно обновление на многофамилни жилища, финансиран от ОП "Регионално развитие", съобщи преди дни регионалният министър Лиляна Павлова. В него безвъзмездната помощ бе 75% от стойността на всеки обект, а останалите 25% трябваше да бъдат осигурени от собствениците. Става дума за 100-120 сгради, които трябва да се санират до края на 2015 г.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини