От х:

Днес в x:

Всеки осми германец би участвал в протест срещу исляма

Всеки осми германец е готов да участва в протест срещу влиянието на исляма в обществото, стига той да е организиран в неговия град. Това показва социологическо проучване, разпространено в първия ден на новата година.

То е поредниятфакт, че в Германия и в страни от ЕС като Великобритания и Швеция расте подкрепата за партии и движения, възползващи се от страховете на избирателите, че водещите политици са твърде либерални по отношение на имиграцията, коментира "Ройтерс".

Изследването на института Forsa по поръчка на списание "Щерн" покава, че 13% биха се включили в подобен протест, ако той е наблизо. Освен това 29% вярват, че ислямът има такова влияние в германското общество, че прави основателни подобни шествия.

Две трети от анкетираните 1006 души все пак смятат, че твърденията за ислямизиране на Германия са преувеличени, но все пак мнозина германци изразяват тревога от броя на търсещите убежище от страни като Сирия.

Отчасти като реакция на ексцесиите от нацисткото минало, германските правила за предоставяне на убежище са едни от най-либералните в света. Броят на желаещите да се сдобият с таковаправо се е увеличил до около 200 000 през миналата година. Това е четири пъти повече от броя им през 2012г., а нетната имиграция достигна 20-годишен връх.

Членове на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел се притесняват, че губят подкрепа за сметка на евроскептичната Алтернатива за Германия. Темата за имиграцията е сред водещите за тази партия и мнозина нейни привърженици участват в протестнот одвижение PEGIDA (съкращение от Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада).

PEGIDA провежда всяка седмица шествия в Дрезден, като на 22 декември се събраха над 17 000 души. По-малки шествия имаше и в други градове, а плановете на организаторите са да разпространят протеста на нови места.

В новогодишното си обръщение Ангела Меркел призова сънародниците си да загърбят лидерите на PEGIDA, които според нея са расисти, изпълнени с омраза, и каза, че най-голямата икономика в Европа трябва да приеме хора, бягащи от конфликти и войни.

Новогодишното обръщение трябва да обединява, а не да разделя хората, отвърна лидерът на Алтернатива за Германия Бернд Луке. В статия за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той обвини Меркел, че е проявила неуважение към сънародниците си и че лепи етикети на участниците в протестите без да изслуша мнението им.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Вя
    вярващ
    2 0
    11:49, 2 яну 2015
    Бунтувайте се докато ги изгоните от запада.Всяка жаба да си знае гьола,мирен ислям на думи.
Последни новини