От х:

Днес в x:

Армения се присъедини към Евразийския икономически съюз

От 2 януари Армения става четвъртата страна член на родилият се ден по-рано Евразийски икономически съюз с участието на Русия, Беларус и Казахстан. В средата на годината би трябвало Киргизстан да стане петата държава в съюза.

Споразумението за това бе подписано през октомври 2014г. и съгласно него представителите на Ереван ще имат ограничени правомощия до изтичане мандата на ръководните органи на съюза. Това означава, че в колегията на Евразийскатка икономическа комисия ще има трима арменци, но те ще са с един глас и без да имат специфични сектори, за които да отговарят и ръководят.

Армения се присъединява на общи основания в сферата на услугите, но в търговията със стоки е предпидено постепенен преход (до 2022г.) към единната митническа тарифна система на съюза, обяснява агенция ТАСС.

До 2019г. на арменската граница ще действат различни мита за някои плодове и ядки, до 2020г. - за някои видове млечни продукти, яйца и мед, до 2021г. - за определени категории текстил, а до 2022г. - за месо и месни продукти.

Предвидено е при разпределяне на приходите от мита на границите на Евразийския икономически съюз за Армения да отиват 1.13%. С включването на страната делът на Русия става 86.97%, на Беларус - 4.65%, а на Казахстан - 7.25%.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини