От х:

Днес в x:

Путин посочи четирите злини на света

Руският президент Владимир Путин потвърди позицията на страната, че избиването на около 1,5 милиона арменци в Османската империя е геноцид, съобщава ТАСС.

Той подчерта, че масовото избиване на хора не може да се оправдае.

„Позицията на Русия е и остава една и съща: винаги сме вярвали, че няма и не може да се оправдае масовото избиване на хора", каза Путин на мемориална церемония в арменската столица Ереван във връзка 100 години от арменския геноцид.

Путин разказа ролята на Русия в процеса по осъждане на геноцида над арменците.

Според него именно заради кампанията на руската дипломация насилието над арменския народ е осъдено от международната общност. По думите му милиони арменци са получили убежище на територията на Русия и са били спасени.

Той подчерта, че събитията през 1915 година са шокирали целия свят, а в Русия са ги „приели като лична трагедия". „Сега ние скърбим заедно с арменския народ", подчерта той.

В същото време, като помним трагичните събития, ние трябва да гледаме напред с оптимизъм, да вярваме в идеалите на приятелството, добросъседството и взаимното подпомагане, да се учим на доброта и хармония, също да се уважаваме взаимно, да зачитаме интересите на другите страни, поясни той, цитиран от Интерфакс.

Путин се оплака, че в света растат русофобските и антисемитски настроения.

По думите му неонацизмът, радикалният национализъм, антисемитизмът и русофобията са четирите злини, които сенадигат по света.

За съжаление в много части по света пак се надига неофашизмът и радикалните националисти. Също така се надига и антисемитизмът, виждаме и проява на русофобия. Нужно е да си зададем въпроса защо се случва това и каква е причината, поясни той.

Путин и други световни лидери участват в церемония във връзка 100 години от избиването на арменци през 1915-1917 година в Османската империя. Мероприятието се провежда пред паметника на Геноцида на хълма Цицернакаберд.

Френският президент Франсоа Оланд, който също присъства на мероприятието, заяви, че се „прекланя" пред паметта на жертвите, които никога няма да бъдат забравени.

Дойдох тук, за да кажа на моите арменски приятели, че ние никога няма да забравим трагедиите, през които вашият народ премина, изтъкна той.

„Важни думи бяха изречени в Турция, но другите все още са в очакване, че споделената скръб може да стане споделена съдба", добави той.

Президентът на Армения Серж Саркисян от своя страна благодари на световните лидери, включително на Оланд и Путин за участието в мемориалната служба, предаде „Франс прес".

Благодарен съм на всички, които отново са тук, за да потвърдят своя ангажимент към човешките ценности, да кажат, че нищо не е забравено, че ние помним след 100 години", каза той пред бурно аплодиралите го гости, сред които са президентите на Кипър и Сърбия.

Арменският държавен глава призова да не се допускат нови престъпления срещу човечеството в света. Според него извършеното през 1915 година е безпрецедентно.

Президентът на Армения сподели, че „безкомпромисната международна борба срещу геноцида" се е превърнала в неотменна част от външната политика на страната.

Лидерите запазиха минута мълчание, за да почетат жертвите на геноцида.

Стотици хиляди арменци по-късно ще се присъединят със свещи и цветя в процесия пред паметника на Геноцида.

Повече от 20 държави, включително Франция и Русия, признават масовото избиване на арменци за геноцид, което се подкрепя от редица историци.

Турция все още отрича, че е геноцид. Анкара твърди, че между 300 000 и 500 000 арменци и поне толкова турци умират по време на гражданско неподчинение, когато арменците се надигат срещу техните османски владетели и застават на страната на нахлуващите руски войски.

Въпреки че почита паметта на загиналите, Анкара реагира гневно на решението на световни лидери за признаване на геноцид и смята това за опит за натиск.

По-рано германският президент Йоахим Гаук нарече масови убийства на арменци в Османската империя преди 100 години "геноцид".

Междувременно американският президент Барак Обама избегна да използва понятието „геноцид" в своето изказване по въпроса.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини