От х:

Днес в x:

Пленени от ”Ислямска държава“ жени язиди се самоубиват

Жени от язидската вяра, взети за заложнички от джихадистите от "Ислямска държава", се самоубиват, за да не бъдат насилствено омъжени за членове на групировката.
Това съобщи в доклад правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитирана от ДПА и БТА.

Хиляди язидски мъже, жени и деца бяха пленени от сунитските екстремисти от ИД при настъплението им в Северен Ирак през юни. Съобщава се, че много от мъжете са били убити или принудени да приемат исляма.

Жените често били давани на джихадистите като трофей или продавани като секс робини, посочва "Амнести" в доклада си "Да избягаш от ада".

Около 300 жени и деца успели да избягат от лагерите на "Ислямска държава", а към 40 са отговорили на въпроси на "Амнести" за доклада. Джилан била 19-годишна, когато тази година била пленена от джихадистите. По-късно семейството й научило, че тя се е самоубила.

"Бяхме 21 момичета в една стая, две от тях бяха много малки, 10-12-годишни. Един ден ни дадоха дрехи, които приличаха на костюми за танци. Казаха ни да се изкъпем и да облечем тези дрехи", разказва 20-годишната Луна.

"Джилан се самоуби в банята. Тя си преряза вените и се обеси. Беше много красива. Мисля, че знаеше, че ще бъде отведена от някой мъж и затова се самоуби", спомня си Луна, която успява да избяга.

Други от спасилите се разказват, че били бити, малтретирани, подлагани на мъчения и изнасилвани. Някои момичета били давани на мъже, които вече имали съпруги, включително чуждестранни бойци от западни страни, присъединили се към "Ислямска държава".

Оцелелите казват, че някои иракчанки - съпруги на джихадисти - съчувствали на язидските момичета, но били безсилни да се намесят. Някои обаче улеснили бягството им.
"Тя ни беше повече от майка. Никога няма да забравя тази жена, тя спаси живота ни", разказват момичета за местна жена, която с риск за живота им помогнала да избягат.

Над 1000 джихадисти убити при въздушни удари в Сирия

Над 1000 джихадисти са били убити при въздушни удари в Сирия, нанесени от оглавяваната от Съединените щати международна коалиция, като се позова на неправителствена организация.

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи, че най-малко 1171 души са загинали от началото на кампанията преди три месеца. 1119 от тях са били членове на групировка "Ислямска държава" или на сирийския клон на Ал Каида Джебхат ан Нусра (Фронт на победата), съответно 1046 и 72.

Убити са били още 52 цивилни и един затворник на джихадистите. Ликвидираните бойци на ИД в огромното си мнозинство са чужденци.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    бай шиле
    0 0
    15:44, 3 яну 2015
    Не 1000 милион по хиляда.семето им да из4езне от земята.това го няма и при животните, в ада да горите.те това са дяволи те.
Последни новини