От х:

Днес в x:

Нивото на самоубийците в Хасковско по-ниско от средното за страната

В Хасково стават по-малко самоубийства от колкото в повечето региона на страната. Това показват данните, обобщени от Националния статистически институт, по повод днешния 10-и септември, обявен като Световен ден за превенция на самоубийствата.

Според съпоставката на базата на брой население на 100 хил. души, в Хасковска област посегналите на живота си са 9. Областта се намира в Южен централен район, където самоубийствата са в средното равнище на черната статистика.

У нас най-много хора са сложили край на живота си в област Търговище 16 души. Висок процент отбелязват Габрово, Велико Търново и Плевен. Смъртността поради умишлено нараняване е най-висока точно в Северен централен район, където тези четири области се намират. Най-малко са самоубийците в София-град и София- област.

Според съпоставянето по пол, тези, които по-често посягат на живота си са мъжете. Те са близо четири пъти повече от жените самоубийци у нас.

Такава е статистиката и в останалите страни -членки на ЕС. Общата статистиката за 28-те държави в ЕС показва 11 самоубийства на всеки 100 хиляди души, за България тя е 10 души.

Според Световната здравна организация това е зоната с най-висок брой самоубийства в света.

Най-много хора слагат край сами в Литва 30 души, изчислени на 100-хилядно население.

Освен това по данни на Европейския мозъчен съвет в Европа всяка година се самоубиват повече от 150 000 души. Анализите показват, дори, че в някои европейски държави самоубийството е водещата причина за смъртност сред младите хора между 15 и 24 години.

Рисковите фактори за самоубийство включват Психични разстройства-депересия, алкохолна зависимост или шизофрения и някои физически заболявания, като неврологични заболявания, рак и заразяване с ХИВ.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ко
    Козела от статистиката
    14 -3
    12:44, 10 сеп 2019
    Населенението прогресивно намалява и от там и тази графа също намалява!
  • 2
    Ко
    козела не е прав
    8 -4
    13:18, 10 сеп 2019
    Сравнението доколкото разбирам е между градовете в България , а те всички намаляват.Но статистиката е странна.Хасково вече е на последно място по заплати в страната.Но, изненада ... тук не се самоубиват най много хора.Което означава че или на хората не им се внасят осигуровките или просто хасковлии сме го ударили на живот.Ей го, сега се прибрах от Гърция и имаше мнооого хасковски коли.Което ще рече че е по скоро първото.Народя го е ударил на живот.И така трябва.Държавата да му мисли, след като хората го ударят на живот значи скоро ще им потърсим сметка.
  • 3
    Съ
    съсела
    8 -1
    13:25, 10 сеп 2019
    Козелски наистина си точен То и Бат Бойко каза ---Българина забогатя и тръгна да пътува---- Ама като и Бат Бойко непрекъднато пътува значи и той е забогатял МАШАЛЛА да е жив и здрав
  • 4
    Ма
    Майк Тайсън
    9 0
    13:58, 10 сеп 2019
    Ако стъньо умното и делЯн високото поемат хорото наречено град аскуу, със сигурност процента ще скочи драстично! Аз ще съм първия, който ще се застреля собственоръчно с магнум 357 :)
  • 5
    Ба
    бай Киро
    6 -1
    16:21, 10 сеп 2019
    Хасково, стегните са, излагаме са ва...
  • 6
    Як
    яко шиба меко бара
    6 -1
    18:32, 10 сеп 2019
    Ам то в града не останаха хора кой да се самоубива .Останаха само целунатите от бога слънце.Те вземат високи заплати и комисионни .Те са доволни от живота.А другите които останаха са издънка от стар индийски род само пият ядат на корем пушат по цял ден и правят деца .Те също са доволни защото държавата за това че нищо не правят и цял ден си дръгнат топките им дава големи помощи .Та кой да се самоубива
  • 7
    Ст
    Стъкмистика
    6 -1
    18:59, 10 сеп 2019
    В кв.Рупублика този показател е нулев!
  • 8
    Bo
    Borgir
    6 0
    06:35, 11 сеп 2019
    Искате с тая статия да кажете "хората са щастливи". Оценям черния ви хумор. А защо не направихте статистика в проценти кой как се е самоубил - обесване, застрелване, и т.н. ? Нещастни чекиджии!
  • 9
    Ма
    Мастикаджия
    8 0
    07:11, 11 сеп 2019
    Ми да самоутрепят няколко кандидат кметове и ще наваксаме бе!То не бива навсякъде да сме последни.
Последни новини