От х:

Днес в x:

Новият зам.-министър в МО - човек на Румяна Желева

Новият заместник-министър на отбраната е човек, който се занимава с международно сътрудничество. Министерството има нужда от такъв експерт, това е добра кандидатура. Това заяви в Народното събрание зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов.

Исмаилов бе помолен да коментира издигнатия от Патриотичния фронт кандидат за зам.-министър, който по думите на лидера на ПФ Валери Симеонов ще гарантира прозрачността и ще контролира дейността на Исмаилов.

Исмаилов не назова име, но междувременно от правителствената информационна служба съобщиха, че Бойко Борисов е назначил за зам.-министър в МО Димитър Кюмюрджиев. Той беше началник на политическия кабинет на Румяна Желева в първия кабинет на Борисов.

Румяна Желева беше евродепутат от ГЕРБ, министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов и кандидат за еврокомисар. През 2010 г., след провала на изслушването в Европейския парламент, тя оттегли кандидатурата си. 

Кандидатурата на Орхан Исмаилов предизвика реакция от страна на Патриотичния фронт, който заяви намерение да оттегли своята подкрепа за кабинета, ако Исмаилов не бъде оттеглен. В крайна сметка се стигна до компромисно решение - да бъде назначен зам.-министър и от ПФ, както и да бъдат преместени новините на турски език от БНТ1 в БНТ2. "Това са шеги. Няма кой кого да контролира", каза Исмаилов и обеща, всички зам.-министри ще си изпълняват задълженията, а кандидатурата на ПФ е добра. "Това не са реални неща, това са глупости, бил съм далеч от такива неща", отговори Исмаилов на нападките, че е турски агент, дошли от Валери Симеонов.

Исмаилов обяви, че е в Народното събрание, за да обсъди с Реформаторския блок бюджета на Министерството на отбраната, който е орязан със 77 млн. лева. Обсъждат се различни варианти за финансиране, като например приходите на министерството да се ползват за текущи разходи, за да не се налагат съкращения.

Запитан дали е възможно НАТО да ни постави под наблюдения Исмаилов обяви, че няма такава опасност, въпреки оскъдния бюджет. "Ще реализираме това, което сме поели като ангажимент", обеща той. Няма опасност през 2017 да нямаме изтребители, подчерта Исмаилов и обяви, че за догодина със сигурност не са предвидени средства, но покупката на такива е заложена в План 2020 и постепенно въпросът ще се решава.

На въпрос относно случая в Горни лом Исмаилов обяви, че това не касае Министерство на отбраната, но те ще окажат съдействие при необходимост. Запитан дали е възможно военното министерство да поеме ангажимент да обезврежда мини в свои складове Исмаилов отвърна, че "ако се налага в името на националната сигурност и отбрана ще го направим", но засега това не се налага.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини