От х:

Днес в x:

Вучков: В Гълъбово през два часа ще има ток

Веселин Вучков коментира, че в Гълъбово ще има ток през два часа. Национален кризисен щаб действа заради бедственото положение в Гълъбово и Раднево.
"Най-важното е, че сме създали такава организация за енергодоставка, че хората да имат ток два часа, след това да са без ток два часа. Мисля, че това е по-нормалният подход", посочи Вучков в Гълъбово, предаде БГНЕС. В града е обявено бедствено положение заради валежите.

Вучков обяви, че ситуацията се следи ежеминутно и са взети необходимите мерки аварията в подстанция "Гълъбово", захранваща цялата община с електричество, която бе залята от наводненията, да бъде отстранена.

Но тази сериозна авария няма как да бъде отстранена за час-два, добави министърът.

Информацията, че няма ток няколко дни не е съвсем точна. Наистина има две малки села, които по-продължително време нямат ток, но това е поради една авария на ЕВН. Те също работят, да отстранят аварията. Но общо взето се работи по това поне в близките часове, денонощие хората да имат два часа ток, два часа да нямат ток. Иначе всичко останало зависи от природната стихия. Надявам се, че мерките, които сме взели тук, ще дадат резултат, каза Веселин Вучков.

Той изрази надежда подстанцията да бъде отводнена до утре сутринта.

След това обаче е необходимо подсушаване и специалистите ще кажат дали да влезе в сила или не. Важното за нас е хората да имат ток макар и за два часа, каза той.

Директорът на ГДПБЗН Николай Николов каза от своя страна, че към момента няма бедстващи хора в страната.

Десетки са общините, обявили бедствено положение, но няколко са с акцент – Елхово, Гълъбово, Раднево и Северозападна България.

Николов подчерта, че в Елхово всички хора са предупредени, че ако се наложи евакуация, трябва да я направят.

В момента евакуация не се прави, само има временно изведени хора от най-близките къщи до реката. Наблюдаваме непрекъснато язовирите Копринка и Жребчево. За Копринка нямам никакви притеснения, още повече, че там са 12 млн. куб. м свободен обем. От вчера нивото на язовир Жребчево бавничко, но пада, каза Николов.

Вучков алармира от своя страна, че парите, предвидени за бедствия, са недостатъчни.

"Крайно време е, според мен, държавата да помисли за това по-дългосрочно, така че превантивно да атакуваме бедствията, а не в последствие", е мнението на министърът на вътрешните работи.

Според него пари за подпомагане на хората, претърпели бедствия, в комисията винаги ще има, макар че ресурсът е много ограничен.

За такива неотложни спасителни действия, според мен, винаги ще се намерят пари, каза още Веселин Вучков, който след посещението си в Гълъбово отиде в друг бедстващ град – Елхово.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини