От х:

Днес в x:

САЩ напредва бавно, но уверено в борбата с „Ислямска държава”

САЩ смятат, че заедно с партньорите си от международната коалиция „бавно, но уверено” постигат напредък в борбата с джихадистите от „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Това каза президентът Барак Обама след срещата си в Белия дом с йорданския крал Абдула, предаде ДПА.

Той подчерта, че тази борба е „дълговременно и изключително сложно предизвикателство, но ние сме оптимисти, че ще се справим успешно с него”. Според Обама за тази цел ще са необходими не само военни, но и дипломатически средства.

Президентът похвали ролята на Йордания в коалицията и обеща, че САЩ ще увеличат помощта си за нея и ще й предоставят гаранции за допълнителни заеми. Йордания участва във въздушните удари срещу „Ислямска държава” и е приела на територията си стотици хиляди сирийски бежанци.

Обама и кралят са обсъдили и преговорите между „шесторката” и Иран за неговата ядрена програма, както и обстановката в Близкия Изток в светлината на изострените отношения между Израел и палестинците, предаде ТАСС.

АФП уточнява, че според обещанието на Обама американската помощ за Йордания ще възлезе на 1 млрд. долара на година срещу настоящите 660 милиона. Очаква се предложението за помощта да бъде дебатирано в Конгреса. Увеличението ще касае
периода 2015-2017 г.

В същото време се появи информация, че джихадистите от „Ислямска държава” завзеха част от ключова военно-въздушна база на сирийския режим в Деир Езор, Източна Сирия, след ожесточени сражения.

„ИД извърши атака рано сутринта срещу военното летище в Деир Езор и навлезе в редица области на фона на ожесточени сражения между джихадистите и силите на режима там”, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Вчера базираната във Великобритания организация съобщи, че джихадистите приближават базата и почти обграждат гарнизона й. Бойците на ИД контролират по-голямата част от провинция Деир Езор, но половината от едноименния й главен град остава в ръцете на режима.

Богатата на петрол провинция се намира между контролираната от ИД провинция Ракка и границата с Ирак и е ключов трофей за джихадистката групировка, която обяви ислямски „халифат” в двете страни през юни.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини